tisdag 20 augusti 2024

Där slog ödet till mot Mike Lynch miljardär

UPPDATERAT

Efter avslutad lång rättegång där Mike Lynch engelsk miljardär (liknad vid Englands Bill Gates) frikändes från bedrägerianklagelser tillsammans med Stephen Chamberlain skulle det firas. De hade stått inför rätta i USA och fick inte lämna landet. Mike Lynch bar länge fotboja under nästan ett års husarrest. Detta beroende på att han 2011 sålde sitt techföretag Autonomy till Hewlett-Packard. Han hade blåst upp värdet på företaget och bedragit köparna var anklagelsen. Men han friades i juni 2024 i USA, dit han hade utlämnats och det var detta som skulle firas på lyxjakten vid Sicilien. För hade Lynch inte friats kunde han ha fått ett 25 år långt fängelsestraff.

Hans lyxiga segelbåt Bayesian var 56 meter lång och hade en mast som var av aluminium och 72 meter hög. Så överdrivet, men vad gör man inte när man är miljardär och behöver ha kontakt med hela världen från denna båt. Dock var inte vädrets makter nådiga mot lyxjakten för det blåste och stormade och blev en tornado av vindar runt just denna miljardärsbåt. Och troligen bröts den långa masten av och fick båten att sjunka snabbt genom sin tyngd. Av 22 personer ombord så kunde 15 räddas, men tyvärr inte Mike Lynch och inte heller dottern Hannah som var 18 år. De saknas ännu. Andra båtar fanns runt lyxjakten, men den var den enda som drabbades så hårt att den sjönk. 

Inte heller den medanklagade Stephen Chamberlain lever. Han blev påkörd av en bil i lördags och dog på sjukhus i England. Han var ute och joggade när en bil körde på honom. Vad ska man säga? Det är nära till hands att bli gammaldags och ta till ord som att högmod går före fall. Eller att en olycka kommer sällan ensam. Eller ännu värre ting. Dessa båda techmänniskor föll offer för olyckor. Och dessutom dog antagligen sju sammanlagt (en har hittats död) vid Sicilien ombord på denna lyxjakt, som låg nära en hamn Porticello dit de kunde ha tagit sig, men ingen insåg faran vid 4-tiden på morgonen. Mike Lynch blev 59 år. Hans hustru Angela Barcares 57 år, var också ombord, men överlevde skadad av fönsterglas i fötterna. Hon väcktes av att båten fick en lätt slagsida och gick upp för att se vad som hände. 

En som också överlevde var turisten Charlotte Golunski, som höll sin ettåriga dotter Sofia rakt upp med sina armar för att hindra henne från att drunkna i det våldsamma havet. Hon och hennes partner James överlevde, för de var uppe på däck när lyxjakten drabbades. Det kändes som världens undergång, så beskrev hon vädret med blixtar, åska och höga vågor. Hon och dottern kastades i vattnet och under några sekunder tappade hon bort sin dotter, men fick tag i henne igen. Ödet var gynnsamt mot denna familj, som hade följt med på en härlig och lyxig företagssemester. 

12:30

Kaptenen överlevde och säger från sjuksängen på sjukhuset att han inte såg det komma. Nej de hade ingen föreställning om att något sådant kunde ske, vilket de borde ha anat. Och därför hållit koll på vindar och väder. Medelhavet har också blivit varmare, men det går inte att skylla på klimatet, tromber eller en tornado kan slå till här också. Även i Sverige finns de, vilket ni kan se här. 

21.8.2024

Fyra kroppar har hittats ombord på Bayesian och två har tagits iland. Det betyder att fem döda har hittats, medan två saknas fortfarande. Mike Lynch och hans dotter Hannah återfanns under dagen i lyxjakten. Vila i frid!

22.8.2024

Nu rapporterar BBC att alla kroppar utom just Hannahs har återfunnits. Hon skulle i så fall vara den enda kroppen kvar, men hon är naturligtvis inte vid liv. Det pratades om luftbubblor i båten, men några sådana har knappats funnits. Men så där gör medier för att hålla hoppet uppe för de anhöriga innan kalla fakta infinner sig. 

23.8.2924

Kroppen av dottern Hannah Lynch är nu hittad och tagen i land. Så trist historia. Vila i frid alla de sju döda. 


En så här överdriven mast behöver någon som är techmiljardär för att hålla kontakten med sitt imperium. Det blev också döden för honom och hans sex medpassagerare. Ingen insåg faran för denna lyxjakt är 56 meter lång och kändes antagligen säker. Så här lugnt var havet innan våldsamma vindar och en tromb (eller till och med en tornado) slog till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar