lördag 10 augusti 2024

Pensionärer måste betala tillbaka tusentals kronor

 Det är något fel på systemet med utbetalningar från Pensionsmyndigheten. Där tror man att alla pensionärer har koll på vad som gäller, men så är det inte. Överallt så måste pensionärer betala tillbaka när myndigheten upptäcker fel. Det tar lång tid, flera år oftast, att det blir kring 50-60-70-80-90 000 kronor som de inte hade rätt till och som ska betalas tillbaka. Som paret från Nacka sade: Vi trodde att man fick göra som man ville som pensionär. Så de bodde inte i Sverige, mer än kortvarigt, annars utomlands. Men så får man inte göra. 

Själv har jag också råkat ut för att få betala tillbaka för några år sedan. Inte så många tusenlappar utan ganska få, men det berodde på att jag hade ärvt pengar av min avlidne sambo och trodde att det kunde man få. Arvsskatten är ju avskaffad. Men icke då. Han hade skrivit över en del av sina sparade pengar på mig, men det skulle man naturligtvis räkna in i inkomsterna. 

Men nu har det blivit fler och fler som inte vet hur de ska förfara med sina inkomster som pensionärer. Eller också tar de chansen. Jag vet inte. En pensionär från Karlstad måste betala tillbaka 170 000 kronor för denne hade flyttat utomlands. En pensionär som bodde i Kosovo ska betala tillbaka nästan en miljon kronor. Det är det största beloppet jag har hittat. En miljon! Inte lätt att få ihop det om pengarna är spenderade.  

PS. Dödsbon tar dock aldrig över skulder från de döda. Kanske är det så en del pensionärer räknar? Sno åt dig så mycket pengar som möjligt innan du dör? DS.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar