söndag 11 augusti 2024

Åttio procent av fusket görs av utrikes födda

 Jag skrev om pensionsfusket i går gällande bidrag man kan få. Inte lätt att hålla reda på allt där, men Försäkringskassan säger också att åttio procent av allt fusk inom andra bidrag som gäller för barnfamiljer och för handikappade som får assistans gäller även utrikes födda. "Utrikes födda tenderar att vara överepresenterade i avsiktsgruppen inom nästan samtliga förmåner", säger Försäkringskassan. Särskilt stor är den inom assistansersättningen, barnbidrag och föräldrapenning. 

Det är lättare för utrikes födda att komma till detta smörgåsbord av förmåner och ta för sig. Assistansersättningen har det länge fuskats kring. Här skrev jag om detta 2015 gällande Södertälje och då hade det pågått sedan 2010. Försäkringskassan påpekar fortfarande att det handlar om släktnätverk, som är viktigare för de invandrade än landet Sverige. Dessa individer väljer också att ta emot fortsatta förmåner trots att de har flyttat utomlands. Stämmer på pensionerna. Och utrikes födda flyttar självklart mer permanent utomlands än andra medborgare. 

Försäkringskassan tror inte att böter är en väg att gå eftersom dessa endast skulle öka skulden den invandrade har till staten. Att ändra systemen skulle hjälpa ifall det gick att kontrollera uppgifterna, men som det nu ser ut är det en spärr där. Uppgifterna lämnas på heder och samvete, men får inte kontrolleras utom om det gäller anmält misstänkt brott. Personer med god ekonomi utgör en stor del av dem som begår bidragsbrott, så det handlar inte om fattigdom. Hälften av de avsiktliga felen ligger över 22 000 kronor, medan de som är av misstag ligger under 1 700 kronor. Den avsiktliga gruppen bidragsbrott har fått över 666 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar under 2023.

 Privatpersoner uppmanas att anmäla misstänkta bidragsbrott och Försäkringskassan samarbetar med elva andra myndigheter för att utreda sådana brott. Den här rapporten från försäkringskassan innehåller statistik från 2023, så det är nya uppgifter.   

Riksdagen har ställt sig bakom att lyfta sekretessen mellan myndigheter för att kunna beivra bidragsbrott på ett bättre sätt. Sekretessen mellan myndigheter är till för att den enskilde ska kunna värna sin integritet. Uppgifter som rör utlänningar kan vara sekretessbelagda. Och utlänningar kan också få ha felaktiga personuppgifter, beroende på om de utsätts för hot mot hälsa, liv eller frihet. Systemen gällande bidrag har utsatts för fler och mer brott under åren. Tjugo procent av befolkningen i Sverige var född utomlands år 2023.

Över en miljard i fusk polisanmäldes av försäkringskassan förra året gällande utlandssvenskar. Men allt bidragsfuskande är inte medräknat där. Det är enbart när avsiktligt brott misstänks som Försäkringskassan polisanmäler. 

1 kommentar:

  1. https://www.altinget.se/artikel/hit-flyttar-den-nya-myndigheten

    SvaraRadera