måndag 21 oktober 2024

Sverige inte så jämlikt enligt Oxfam

 Att vårt land inte längre är ekonomiskt jämlikt är inte så märkligt. Det beror av den stora invandringen vi har haft och ännu har. Många fattiga och i värsta fall icke läskunniga invånare fick vi, kring 800 000 kan inte läsa i Sverige. Inte finns det någon plats för dem egentligen utom i bidragsvärlden. Men det som anförs som anledningen till denna ojämlikhet sägs vara skattesänkningar, plus att arvskatten av skaffades och att förmögenhetsskatten inte finns längre. Det är märkligt!

Sverige har rasat 14 placeringar på fyra år. Kan ha att göra med att så många stjäl från staten och att brottslingar är så svåra att komma åt. Särskilt vid gängrelaterade brott. Vi går på knäna för att det inte finns plats för alla på våra fängelser. Men sådant ägnar sig inte Oxfam åt i sina undersökningar utan där är svenska politiker skurkarna. 

Norge, Kanada och Australien är bäst i klassen. Men som sagt det säger inte så mycket annat än att länderna är rikare än vissa andra länder och har haft stränga regler kring migrationen. Det har inte Sverige som bekant. Norge har gas och olja, som har gjort landet rikt och inte alls så många invånare som Sverige. Kanada är 22 gånger större än Sverige och har rika naturtillgångar. Australien kräver visum för att någon ens ska komma in i landet som turist. Ännu mer då för att arbeta eller bli medborgare. Det är stränga krav. 

Sverige hamnar på 24:e plats i jämlikhet, men ingen hänsyn tas till landets utveckling. Sämst av alla länder är Sydsudan, där det har varit inbördeskrig i decennier och fortfarande är krig. Klart att det är svårt att leva där. Landet är beroende av olja och bistånd. Oxfam arbetar i kring 100 länder mot fattigdom och ojämlikhet och har 164 länder i sin undersökning. 

Vad gäller skatter har Sverige länge haft bland de högsta i världen och själv tyckte jag att det var orättvist när jag fick betala arvskatt när min pappa dog. I min generation har vi jobbat och slitit och betalat skatt precis som den föregående generationen och då ska inte staten lägga beslag på detta med en arvskatt ännu en gång. Så det är bra att den skatten är avskaffad. Den var avskydd. Förmögenhetsskatten togs bort för de förmögna kunde skriva sig utomlands annars. Så då blev det ingen skatt alls i Sverige. Se Björn Borg, Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Pernilla Wiberg och Kajsa Bergqvist som flyttade till Monaco. Där är det ingen inkomstskatt för privatpersoner dock moms, som räcker till. 


Det här är de rankade länderna med högst ekonomisk jämlikhet. Oxfam är en organisation som inte bryr sig om hur rika länderna är utan hur denna eventuella rikedom är spridd bland befolkningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar