Ekarna i vår närhet håller på att dö. Det är inte något nytt fenomen för jag skrev om det i min första bok Ett Sekel av Tystnad. Det är för mer än ett decennium sedan. De ser helt okej ut när de slår ut med ljusgrön bladgrönska, men nu är de redan hårt angripna. När vi flyttade hit för 30 år sedan kunde vi inte se igenom den största eken, som har stått där i mer än 200 år och är flera meter i omkrets. Men nu syns himlen. Jag skrev om det förut här år 2014. Då trodde jag det var ekmal i våra ekar och det är det förmodligen. Enligt myndigheterna är det inte något farligt. Men träden dör till slut. Faktiskt. Det står döda ekar där vi bor. Sorgligt! Dock planterar ekorrarna nya ekar genom att gräva ned ekollon. Men om den äldsta eken skulle dö kommer vi absolut att sörja den.
7.6.2018
Skadedjuren har naturliga fiender i fåglar och fladdermöss. Jag har märkt att fågelsorterna har blivit färre och fladdermöss såg jag förut, men inte längre. Korpar, kråkor och skator har ersatt småfåglarna som lärkor, svalor och näktergal. Bebyggelse motverkar att det finns växter som hundkäx och fänkål som behövs för att skadedjurets fiender ska finnas. Och här byggs det som aldrig förr.
12.6.2018
Här skriver Sydsvenskan att det inte är farligt. Detta enligt experten vid Riksmuseet Lars-Åke Janzon, för det kommer nya blad om några veckor. Nej ekar dör till slut. Tyvärr. Flockblommiga växter ska hjälpa ekarna som hundkäx, kirskål, dill, persilja eller kummin. Jo både kummin och kirskål växer vilt här, men inte hjälper det inte.
Tyvärr så dör ekarna nu till slut. De har kämpat emot i många år. Foto Ann Helena Rudberg |
En bild tagen den 4 juni 2018. Långsamt förfaller ekskogen. Enligt rapporter heter skadedjuret ekstyltmal och är inte farligt. Jodå det blir värre.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar