söndag 2 februari 2025

Drömmarnas fält med Kevin Costner

 Häromdagen tänkte jag skriva om denna film Drömmarnas fält, som är alldeles galen, men ganska bra berättad så att man som åskådare går med på att gamla döda baseballspelare kommer ut från ett majsfält för att spela på den plan som har gjorts i ordning för dem. Filmen kom 1989.

Jag skrev ett långt inlägg, men sedan på natten drömde jag att jag befann mig i Stockholm och att Mälaren forsade våldsamt och att en tall brann så det sprakade så jag ville åka hem, och där var andra människor med mig, men inte särskilt tydliga. Sedan slutade drömmen. På morgonen när jag vaknade så slängde jag det skrivna och publicerade det inte. Det kändes fel.

När jag såg filmen Drömmarnas fält nu upplevde jag att jag hade gått varvet runt sedan 1987 och hela tiden varit arg på Mauritz Edström, som då 59 år gammal inte tyckte han skulle leva längre, så han söp sig full på en flaska konjak och gick ut i sjön och dränkte sig. Så hade Vilhelm Moberg gjort tidigare också år 1973. Det omtalades då. Men på DN sades inte ett knyst offentligt om vad Mauritz Edström hade gjort. 

Det ville nog inte Mauritz Edströms familj, för när jag sent omsider skrev om det i min blogg, så hörde en släkting till honom av sig och jag begrep att de fortfarande inte hade bearbetat detta svåra som ett självmord är. För min egen del är jag inte rädd för döden, men jag tänker leva livet tills det tar slut här på jorden. Min egna övertygelse är att det sedan fortsätter efter hur öppna vi är. Om vi tror att vi kommer att mötas av ingenting, ett svart mörker så får vi det. Eller om vi tror att vi har levt gott och bra så att änglarna kommer att sjunga vårt lov i himlen så får vi detta också. 

Det har en gammal nunna Margaret Anna berättat för Paddy McMahon. Hon har beskrivit hur det är på andra sidan. Ja som död då, men hon kunde förmedla detta till Paddy McMahon, som skrev boken Det finns inga farväl. Han är också död nu. Han dog 2019 och jag hoppas att han träffade sin son, för sonen dog före sin far. Sonen trodde just inte på något liv efter detta, men fadern kunde förbereda sin son på vad han kunde möta och att han själv skulle kunna uppfatta sonens budskap från andra sidan. Och det gjorde Paddy McMahon också. Han beskriver det i sin bok. 

Jag har en gammal jobbarkompis som är nästan urgammal och som är rädd för att dö. Jag har försökt att säga något om min egen övertygelse till honom, men det går inte. Han är låst i sina föreställningar om att döden är något hemskt. Han måste lämna så mycket här på jorden tycker han. Han ligger nu utslagen i lunginflammation och vet knappt vilket år det är. Jag vet att han inte trodde att han skulle bli 95 år och nu är han på väg mot det ändå. Fyller det i sommar. Men han tror inte att han kommer dit. Så kan det mycket väl bli. Och ingenting kan jag göra för att ge honom samma förtröstan, som jag själv har fått genom alla böcker och berättelser som människor har omtalat. Så svårt att nå fram ibland. 

Det är synd om människorna som Strindberg sade. Och det är som vanligt svåra tider vi lever i. Men den förtröstan som finns i Drömmarnas fält omfattas inte av så många. Först är det bara familjen som ser spelarna där ute på fältet. Familjen har så lite pengar att banken ska utmäta deras hus. Men den lilla dottern i familjen säger att de ska inte bli av med huset, för människorna kommer att anlända och de kommer att vilja betala för att se lagen med de döda spelarna spela på deras fält. Och pappan till Ray Kinsella, som har byggt fältet, dyker också upp ur majsfältet. Fast han är död. En film om nostalgisk längtan efter ungdom. Eller hur man nu vill se detta. Eller kanske en beskrivning av paradiset i himlen? Där allt är möjligt.

Shoeless Joe Jackson (1887-1951) tillhör de döda spelare som dyker upp på fältet som ställts i ordning av majsodlaren Ray Kinsella, som har en stark tro på en röst. Så sker i filmen Drömmarnas fält. Låter helt urspårat, men det är berättat noga och långsamt så vi som ser detta kan godta det. 


lördag 1 februari 2025

En särskild hetslag för muslimer dödade Salwan Momika

 Vi har ingen hädelselag i Sverige. Har inte haft det på mer än 50 år och ingen har dödats på grund av någon sådan sedan 1700-talet. Men nu är Salwan Momika mördad för att han brände koraner. Så får man inte göra. Då mister du ditt liv. Och också polischefen Erik Nord tyckte att det var orimligt att ge livvaktsskydd till dem som bränner koraner. Momika hade ju själv ställt sig i sådan dager att han blev hotad. Ska vi ha lagar mot hets mot folkgrupp och räkna in muslimer som som en sådan folkgrupp? Det var ju därför Salwan Momika stod  inför rätta nu anklagad för hets mot folkgrupp. 

Muslimer har en särskild rättslig ställning i Sverige och kan utsättas för hets mot folkgrupp. Det tycker också svenska staten. På måndag kommer domen mot Salwan Najem, som hjälpte Salwan Momika att bränna koraner. Vad får han för straff? Eller blir han frikänd? Det är en viktig dom som säger hur det svenska rättssamhället ser på detta. Varför står muslimer för sig i en särskilt utvald folkgrupp?

Hur kommer det sig att Sverige tillhör den grupp stater som är så eftergivet mot islam och muslimer? Detta skapar inte endräkt och fred utan ger utan ger våldsbejakande muslimer vatten på sin kvarn, låter dem vinna i deras ögon och ger dem anledning till fortsatt våld. Och mord. De som är för multikultur har gått fel här. Islam är inte någon kultur som är för mänskligheten utan ett medel för att undertrycka människor. Att sätta en grym gud som Allah över alla människor och tycka att det är rätt att mörda dem som går emot denna gud. 

Nu har dock Säpo ingripit mot imamen i Järfälla moské. Redan 2022 krävde tusentals människor att Imam Islamic Center i Järfälla inte längre skulle få statliga bidrag och att moskén skulle stängas. Inget hände dock. Nu ska imamen Moshen Hakimollahi i Järfälla utvisas. Han greps för två veckor sedan och hålls i förvar. Han har sysslat med säkerhetshotande verksamhet. Han kommer från Iran och det landet infiltrerar i Sverige. Och han är utsänd av Khameini som en representant för den islamska regimen i Iran. Detta är ändå ett litet tecken på att det går inte att göra vad som helst i vårt kristna land. Inte ens om någon är muslim och imam.