fredag 4 mars 2022

Lina Ishaq får sex års fängelse för krigsbrott

 Lina Ishaq tog med den 12-årige sonen till IS-kontrollerat område i Syrien. Han blev barnsoldat och dödades som 16-åring. Domen i tingsrätten är för grov krigsförbrytelse och för grovt folkrättsbrott. Hon påstod att hon blev lurad av sin numera döde man till Syrien. När han dog år 2013 påstod hon att det var sönerna som tog över och styrde över henne. 

Men rätten menar att det var i övertygelse med hennes tro och åsikter, att sonen skulle slåss som barnsoldat. Hon kommer ursprungligen från Irak‚ men är uppvuxen i en kristen familj. Både hon och maken utreddes åren före flytten till IS för grova bidragsbrott. Hon hade kvitterat ut 137 000 i barnbidrag och flerbarnstillägg, fast hon då bodde i Förenade Arabemiraten. Hon tillhörde en sektliknande islamistisk miljö, som glorifierade väpnad kamp för islam och hennes son har fotograferats bredvid avhuggna huvuden. 

Hon är i dag 49 år och har hela tiden nekat till anklagelserna så domen kommer antagligen att överklagas. Hon utvandrade med fem barn. Tre av dem lever. Hon bor i Halmstad. Hon hade också sagt till sin bror i Sverige när hennes två söner dog i strid att hon var glad, för det var enligt deras önskan. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar