tisdag 18 januari 2022

Är det okej att ta livet av sig?

Tanken på att själv avsluta livet är emot allt jag står för. Det skadar så mycket omgivningen. Det blir en chock när någon går bort i förtid istället för att leva tills livet tar slut av sig själv. Men det går att förstå Björn Natthiko, som valde att själv avsluta sitt liv i Halland i går. Han hade sjukdomen ALS, som gör att alla muskler förtvinar och till slut också själva lungfunktionen. Han blev 60 år. 

Det är fler som dör i självmord bland män än bland kvinnor. Det är den dystra sanningen. Det pågår året runt. Men nyårsdagen lär vara särskilt utsatt. Helger är svåra. Då ska vi umgås och vara glada, men det blir ännu svårare för människor som känner sig ensamma. Män är mest över 85 år när de beslutar att ta sina liv. Men det är också en stor dödsorsak i yngre åldrar. Fler än tusen personer tar livet av sig varje år. Två tredjedelar är män. Jag känner igen det för ju äldre jag blir desto längre vill jag leva eftersom jag inte är sjuk. Kvinnor tar sällan livet av sig i hög ålder.

Det kan bero av könsroller. Att kvinnor blir friare på äldre dagar medan männen känner att de inte längre orkar vara som förut. De klarar inte det som karlar ska klara. Det fysiska spelar stor roll för dem medan kvinnor går med på att bli omhändertagna på äldreboenden och tas omhand. Jag har intervjuat kvinnor på dessa boenden och de var lyckliga även fast de inte längre kunde göra så mycket. 

Det kan också bero av att kvinnor har mer av andlighet och stillhet i sig. Medan männen har varit inriktade på vad de kunde göra utåt i samhället. Någon som har varit inriktad på att ha ett rikt inre liv vet att det yttre inte betyder så mycket. "Mind over matter" är ett känd uttryck. Och själen hos människor betyder mer än kroppen ifall människan har vänt sig inåt tidigare i livet. Vad vi tror på och våra föreställningar är ofta starkare än den fysiska verkligheten. 

En bra hälsa kan vara resultatet av att sinnet bestämmer över kroppen. Eller ett enklare fall: om man är trött så fortsätter man ändå att verka i det yttre. Det verkar som en del människor kan bestämma över vad som händer dem genom att låta sinnet bestämma över materien. Jag vet en hundraåring, som hade tagit väl hand om sig, men när krafterna sinade bestämde han sig helt enkelt för att sluta äta. 

Eller min andrapappa Tore som hade brutit lårbenet, höften och inte orkade komma tillbaka till ett friskt liv. Han upplyste en sköterska om att han skulle dö. Han skulle ta nattbussen sade han och det bästa med den var att den var gratis. Han ville inte ha några medikamenter, inte morfin eller något annat. Sedan somnade han in stilla och lugnt och var borta efter någon halvtimme. Han blev 89 år. 


Det här inlägget på instagram berättar att Björn Natthiko är död. Han skrev det själv och visste att när det publicerades så fanns han inte här längre. Tryck på de blå bokstäverna så kan ni läsa hela detta inlägg. 

1 kommentar:

  1. Magnus Uggla är väl en av få som sagt något lustigt i den frågan ...

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Va_ska_man_ta_livet_av_sig_f%C3%B6r_n%C3%A4r_man_%C3%A4nd%C3%A5_inte_f%C3%A5r_h%C3%B6ra_snacket_efter%C3%A5t

    SvaraRadera