torsdag 12 maj 2022

Finland säger ja till Nato

UPPDATERAT

 Det är klart att Finland säger ja till Nato. Sverige kommer också att göra det naturligtvis. Det är bra! För det betyder att den hjälplöshet, som jag och min generation har upplevt sedan vi blev något så när medvetna om omvärlden på 50-talet, kommer att förändras. Nu har vi möjlighet att försvara oss och slipper huka för stormakten i öster. Så blir det för Finland och Sverige när de är med i en organisation, som har möjlighet att försvara områdena. Det är stort det som har hänt. Ungefär lika stort som när Finland blev fritt från Sverige 1809. Så säger röster i Finland. 

Finlands ansökan ska skyndsamt lämnas in. Och Sverige kommer att följa efter med ett beslut om detta på söndag. Ryssland kommer säkerligen att skramla med vapen och annat, men något världskrig kommer Putin knappast att orsaka. Hans senaste tal på segerdagen den 9 maj var nedtonat och det kom inte något utspel eller något mera hot mot varken Väst eller Finland och Sverige. 

Regeringen i Sverige vill skicka in sin Natoansökan redan på måndag så fort allt är debatterat och beslutat i riksdagen. 

15.5.2022

Regeringen i Sverige har sin Natoansökan klar, men vill vänta in Finland så att länderna skickar in samtidigt. Det lär bli på onsdag när Finland har alla beslut klara. 

Så här såg kartan ut över Nato förra året, men nu förändras bilden. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar