onsdag 4 februari 2015

Miljonbedrägeri mot Arbetsförmedlingen

UPPDATERAT
En högt uppsatt man inom syrisk-ortodoxa kyrkan och ett par tjänstemän inom Arbetsförmedlingen är anhållna för grovt bedrägeri och medhjälp till detta. Mannen inom kyrkan är huvudman i härvan med centrum i Södertälje. Personer med olika former av handikapp har fått ersättning från Arbetsförmedlingen, men polisen misstänker att fusk har förekommit. En av de gripna är också misstänkt för grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Sedan 2010 har fler härvor utretts i Södertälje. Det har gällt Elma personlig assistans, där 35 personer åtalades och 34 blev dömda för grova bedrägerier och bidragsbrott. Målet är i hovrätten. Här skrev jag tidigare om detta. 

Hemtjänstbolaget Jome, där åtal ännu inte är väckt. VD sitter häktad sedan över ett år. Här skrev jag tidigare om detta. 

Hemtjänstbolaget AB Hemtjänst och service är misstänkt för bedrägerier rörande tio miljoner. Åtal ännu inte väckt. Denna härva uppdagades förra året. Här skrev jag tidigare om detta.

Under förmiddagen kommer vi att få fler uppgifter om den senaste härvan i Södertälje.
11:44
Här är det senaste från polisen om denna bedrägerihärva: Det misstänkta bedrägeriet mot Arbetsförmedlingen är att personer har påståtts arbeta åt föreningar för vilket både personerna och föreningarna fått bidrag. Detta har satts i system och kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm menar att brottet är grovt. 

Det som handlar om grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott rör festverksamhet. Detta har varit av sådan omfattning och art att det kan anses som näringsverksamhet, menar kammaråklagaren. Men någon sådan redovisning finns inte. Det är Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten tillsammans som har slagit till och detta är ett led i satsningen mot organiserad brottslighet. Fler myndigheter har samarbetat som Försäkringskassan, Kronofogden, Skatteverket och Arbetsförmedlingen.

Sju personer är anhållna och häktningsförhandlingar ska ske i morgon torsdag i Flemingsberg, kanske även fredag. Då handlar det om kopplingar till den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda, säger kammaråklagare Eva Wintzell. Detta är Sankt Petrus och Paulus kyrka, som kan ses på bild nedan. 
6.2.2015
Här kan ni se den i går på sannolika skäl häktade Halef Halef, som tackar Gud, medlemmarna och enigheten i deras folk för att de har kunnat betala av lånen på sin kyrka. Det är en intervju från 2013. Då fick de in kring nio miljoner kronor från kyrkans medlemmar och han var en stolt syriansk nationalist. Visst fanns det kriminella i släkterna, men det var inga som samarbetade med dessa, sade han då. Länstidningen i Södertälje valde att berätta vem som var huvudman i härvan nu.
13.3.2015
Den dyraste rättegången genom tiderna blir det i Södertälje. Det kommer att kosta kring en kvarts miljard att genomföra denna, som gäller Jome. Den börjar i dag och kommer att genomföras under 140 rättegångsdagar. Har vi råd med Södertälje?


2 kommentarer:

  1. Du bara konstaterar fakta. Fakta kan vi redan hitta i gammelmedia. Jag saknar dina egna reflektioner kring detta. Varför skriver du detta i din blogg? Det måste finnas en anledning till att du tar upp just den här nyheten, men varför? Just det vill vi bloggläsare läsa och det är ju det som är styrkan med bloggandet - du kan uttala dig i frågor på ett sätt som inte är möjligt som gammelmediejournalist. Analysera och sjung ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fakta är oslagbart. Om du vill läsa mer så klicka på de länkar jag har till andra inlägg, som jag har skrivit. Detta är vad vi vet i nuläget om denna senaste härva. Resten kommer sedan. Uppdaterar så fort det finns mer fakta. Och efter detta kan man reflektera. Jag gillar det är som är påtagligt och sant.

      Radera