onsdag 22 juni 2016

Londons muslimske borgmästare för EU

UPPDATERAT
I den stora brittiska TV-debatten i går om Brexit så anklagade Londons förste muslimske borgmästare Sadiq Khan de som vill lämna EU för "lögn efter lögn" och att dessa körde "projekt hat" mot immigration till Storbritannien. Motståndarna med Londons tidigare borgmästare Boris Johnson menar att i morgon torsdag, då folkomröstningen om EU äger rum, ska bli "Independence Day" för Storbritannien, att landet äntligen ska få stå på egna ben oberoende och fritt från EU.

Den muslimske borgmästaren menade att det är skräckpropaganda som används angående att Turkiet vill bli medlem i EU. Medan motståndarna menade att Storbritannien inte kommer att bli straffade för att landet vill lämna EU. Fortfarande kommer det att gå att handla och utbyta varor. De som är för EU menar att det bättre och säkrare att stanna inom unionen. Småföretag i landet kvävs av alla EU:s regler menar de som vill lämna, medan de som är för EU menar att skatterna och avgifterna mot Storbritannien från EU kommer att höjas kraftigt om landet lämnar.

Den stora immigrationen från EU till Storbritannien håller nere lönerna och den fria rörligheten gör att det inte ens är möjligt att kontrollera om det är kriminella som kommer, menar motståndarna till EU. Istället vill de som är för att lämna EU själva kunna avgöra vilka som ska tillåtas komma till landet. De vill ha det som i Australien med ett poängsystem, så att de kan få människor som de behöver i Storbritannien. 

Ett tjugotal länder utanför EU exporterar mer till unionen än vad Storbritannien gör menar motståndarna till EU, så det är inte sant att man måste vara med för att kunna exportera. Dessutom är domstolarna i Storbritannien inte suveräna utan det är EU-domstolen som avgör allt i sista hand. Londons muslimske borgmästare hade inte ätit eller druckit på 19 timmar när han debatterade eftersom han respekterade muslimernas heliga månad ramadan. Muslimer i London skulle fasta mellan halvtre på morgonen och halvtio på kvällen eftersom det var den längsta dagen på året.

Drottning Elizabeth sägs vilja lämna EU.
Premiärminister David Cameron bad tidigare, stående i dörren till 10 Downing Street, de äldre väljarna att inte straffa honom för tidigare misstag genom att rösta för att landet lämnar EU. Han hade misslyckats med att stoppa immigrationen, men ville att det ekonomiska medlemskapet i EU skulle vara överordnat detta. Och han ville att de äldre skulle tänka på sina barn och barnbarn och deras drömmar om framtiden,  för ifall omröstningen i morgon säger att Storbritannien ska lämna EU finns det ingen reträtt, menade han. Arbetena, resandet och det öppna samhället är beroende av att landet stannar i EU, menade premiärministern. 

London och Skottland vill stanna i EU medan Wales, mellersta England plus norra England vill lämna. De över 50 år vill lämna EU medan ungdomar mellan 18-24 vill stanna kvar. De som vill lämna hade 44 procent i en undersökning två dagar innan valet och de som vill stanna hade 42 procent av väljarna. Det ser också ut som om de som vill stanna kvar i EU är en krympande skara. En annan undersökning menade att 53 procent av väljarna vill stanna i EU och bara 46 procent lämna. Då fokuserade den undersökningen på de som var säkra på vad de ville och som tänkte rösta.

Här skrev jag tidigare om detta.

23.6.2016
Just nu ser det ut som om de som vill stanna i EU leder i folkomröstningen. Det kan mycket väl bli så. Det regnar i England och en del vallokaler är tydligen översvämmade. Kanske kan vädret ställa till det så att människor inte röstar. Folket lyssnar dock till sin premiärminister David Cameron, som har vädjat till dem att låta Storbritannien stanna i EU. I den senaste opinionsundersökningen så leder de som vill vara kvar i EU med 48 procent mot 42 procent emot EU. En del är tydligen fortfarande osäkra på hur de ska rösta.
Det regnar i England på valdagen, svårt att komma fram till vallokalerna för en del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar