lördag 10 september 2016

Mikael Persbrandt om droger

I går framträdde Mikael Persbrandt hos Skavlan och berättade hur bra hans liv nu är när han går på litium och har fått diagnosen bipolär. Hur många år tog det för honom att få denna diagnos? Han är 52 år. Och han är ändå kändis. Men nu hade han fått "frun" och barnen tillbaka och det var på riktigt. Den här gången. Det är en sorg, säger hans särbo Sanna Lundell, att det inte gick att upptäcka tidigare. Nej, det är så att man får förstöra sitt liv om man vill. Det är individens frihet i Sverige. Och Mikael Persbrandt har ju fungerat. Han är till och med en uppburen skådespelare. Inte behövde han en diagnos inte. 

Han dömdes till fem månaders fängelse för innehav av kokain år 2014, men det överklagades till hovrätten och det blev omvandlat till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Det kan man tycka är rättvist för en man, som var sjuk redan då, fast han inte hade fått sin diagnos. Man måste slåss för att få en diagnos, hänga på låset hos psykiatrin. Särskilt om man inte är kändis utan istället en vanlig ungdom. I Karlshamn i Blekinge har dubbelt så många pojkar provat narkotika på högstadiet i år mot förra året. De flesta provar cannabis. Omkring 8 procent har provat i år.

Det handlar om en förändring i attityden till droger i samhället och att tillgängligheten är större. Länge har det pågått en kampanj för att cannabis ska bli lika lagligt som alkohol i Sverige. Själv har jag aldrig förstått lockelsen med droger, men kan begripa att någon börjar i en utsatt situation. I Karlshamn har de fältgrupper och föräldrar som vandrar på stan. Hos flickorna på högstadiet i Karlshamn är det tvärtom så att användandet av droger minskar, men att psykiska sjukdomar hos dem ökar. Så hur ska vi som samhälle ha det? Jo i Karlshamn ska de undervisa om droger i skolan är det tänkt. Droger har människor använt i tusentals år, så det är nog bra att undervisa om dem. Men varför mår ungdomarna dåligt? Sämre och sämre för varje år verkar det. I vårt splittrade samhälle.

Droger handlar som alltid om pengar. Persbrandt ingick i ett nätverk där någon kunde ta hans mobiltelefon och beställa 15 påsar kokain för totalt 12 000 kronor. Hans telefonnummer fanns hos langarna och det var vanligt att han beställde för "10-15 lax", enligt buggade samtal. Skådespelaren hävdade envist att det inte var han som hade beställt detta. Kokainet levererades med taxi, men han hade inte beställt varken det ena eller det andra. Det är väl bra om han nu går på lagliga droger istället. Elva personer åtalades då för att ha smugglat amfetamin och kokain till Sverige.

För ett par dagar sedan fick vi veta att Fredrik, 26 år, hade dött av en överdos på ett behandlingshem i Mullsjö. Det går inte att klara sig undan droger någonstans i samhället. Det hänger som alltid på individen. Vad den gör. Samhället fungerar inte optimalt. Akrylfentanyl heter drogen som tog hans liv. Den kan vara 20 gånger starkare än heroin. Under det senaste året har 130 svenskar dött av denna drog. Den narkotikaklassades av regeringen i juli i år. Men det var för sent för alla dessa som dog. På boendet där Fredrik avled fanns ingen personal på natten. Han hade ångestsyndrom sedan tonåren. Ingen kunde hjälpa honom. 
Fredrik dog 26 år gammal av drogen akrylfentanyl.


4 kommentarer:

  1. Lite fascinerad av gårdagens sändning (såg delar, zappade mellan program). Alla dessa vackra och framgångsrika människor ...

    SvaraRadera
  2. Jo konceptet är att föra oss närmare varandra i länderna plus att visa att även vackra och framgångsrika människor kan drabbas av stora problem. Precis som en vanlig människa. Samtidigt som de ska vara så trevliga och mysiga så vi tycker om dem. Skavlan är skicklig på att lyckas med den balansgången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mest vacker, fast kanske inte mest framgångsrik, var
      förstås den kvinnliga danska f d statsministern ...

      Radera
  3. Jo kvinnor är ofta vackrare än män. Sic! Hon var chef för Rädda barnen i Danmark numera. Eller var det Röda korset? Har glömt. Bättre jobb kanske.

    SvaraRadera