onsdag 14 december 2016

Marilyn Nevalainen fritogs från IS

UPPDATERAT
Den 15-åriga flickan Marilyn Nevalainen som hade gjort uppror mot föräldrarna rymde till IS tillsammans med pojkvännen från Afrika. Hon blev efter många försök fritagen. Jag skrev om detta här när det hände i början av året. Och nu visar Dokument Inifrån i kväll klockan 20 hur föräldrarna jobbade med detta för att få hem sin flicka. Enligt pojkvännen var alla rasister i Sverige och IS var lösningen på detta. Marilyn var 14 år när de träffades. Hon visste inte vad IS var men pojkvännen hade blivit omvänd från droger till denna religiösa terrorsekt på internet. 

Föräldrarna till henne Pasi och Ann-Kristin Nevalainen blev så oroliga för henne att de fick sjukskriva sig och de skyllde på samhället för att deras dotter försvann. De hade lämnat henne till en fosterfamilj eftersom hon hade problem med droger och skolk. Det var mamman i fosterfamiljen i Borås, som släppte av henne och pojkvännen vid stationen eftersom de hade sagt att de ville åka till Stockholm. Men hon kollade inte med Marilyns föräldrar eller om de hade kommit fram. Och de sociala myndigheterna efterlyste inte henne heller. De kunde därför passera åtta gränser utan problem och utan pass.

Pojkvännen var under utredning för brott i Sverige. Han hade anlänt två år tidigare från Marocko till Sverige. De var gifta på islamskt vis. Allt uppmärksammades också i engelska medier när detta uppdagades i februari i år. Och pressen i England berättade om hur segregerat Göteborg är. Marilyn Nevalainen blev sviken av det svenska samhället, som inte uppmärksammade vad som hände. När hon försvann år 2014 var fortfarande alla skygglappar på hos människor i Sverige och det är ett stort svek att Marilyn inte förstod vart hon var på väg. Att hon släpptes iväg när hon var ett barn och själv fick ett barn då.

Marilyn begrep när hon kom fram att det inte gick att leva där hos IS, men då var det för sent och hon var fast. Hon ringde någon månad efter ankomsten vid midsommar år 2014 till föräldrarna och grät. Föräldrarna vände sig till svenska myndigheter, men fick till svar att de fick vänta på att kriget skulle ta slut. Familjen Nevalainen är kristen med finska rötter och de fick själva försöka att ta sig fram i denna okända värld. De försökte ett 30-tal gånger att skissa på flyktplaner och fritagningsförsök, ett av dessa när Marilyn var höggravid och befann sig i Irak, men då fick hon panik, trodde hon var lurad och återvände till IS. Hon berättade senare att hon ställdes inför shariadomstol och förbjöds att använda internet eller kontakta sin familj. Först sex veckor senare hörde familjen av henne igen. Hon riskerade fängelse genom att ta kontakt.

I februari i år då hennes pojkvän hade dött i strider så lyckades till sist ett fritagningsförsök. Det blir kurdiska specialstyrkor som äntligen fritar henne. Familjen betalade människosmugglare 30 000 dollar för att få hem henne. I två program skildrar nu SVT detta genom föräldrarna, som fortfarande bor i Skephult, söder om Borås, nu tillsammans med sin dotter och sitt barnbarn. Marilyn Nevalainen är 16 år och fortfarande ett barn. 

SVT1 klockan 20 Dokument Inifrån

21.12.2016
I kväll kommer uppföljningen på förra veckans program. Där berättar Marilyn själv om hur det var i terrorsekten. Jag har svårt att begripa hur en 15-åring kan vara så korkad att kärleken till en man tar över allt. Att hon inte fattar hur illa det kommer att gå. Föräldrarna upptäckte att hon hade börjat se på IS filmer när hon var hemma igen. Hon saknade gemenskapen. Och hon säger själv att det hon har lärt sig sitter i huvudet. Det är inte något hon kan göra något åt. Hon har således ingen egen kärna. Fortfarande är det så. Föräldrarna fick loss henne med hjälp av en smugglare som fick 14 000 dollar. Och de har inte fått någon hjälp när hon kom tillbaka till Sverige. I dokumentären framgår dock att hon inte vill ha någon hjälp. Hon försöker återgå till sitt forna liv, som inte finns längre. Och går inte över till något nytt heller.


 Dokument Inifrån visas i kväll i SVT1 klockan 20.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar