lördag 18 oktober 2014

U-båt på grund

UPPDATERAT
Jag tittade ut genom fönstret för att se om jag kunde få syn på några främmande u-båtar, men jag såg inte ens Finlandsfärjorna. Vi bor helt enkelt för långt från vattnet. Och träden skymmer för det mesta denna yta, där naturligtvis även främmande u-båtar håller hus. 

Vem är det som bor vid Kanholmsfjärden då och som kan ha sett detta? Eller som åkte Vaxholmsbåt och tog en bild på vidundret från öster? Kan vi inte få vårt eget Loch Ness-monster åtminstone? Eller Storsjöodjur?

Nä inte ska man skoja om sådana allvarliga saker som kränkningar från ryssen. Det var ju bara trehundra år sedan han var här sist. Så dumma u-båtskaptener som i skärgården i Blekinge har de väl inte fortfarande i Ryssland? Vilken sensation ifall vi fick se någon farkost gå på grund i vår skärgård. Men den här farkosten verkar ju hålla sig i stora farleder, för säkerhets skull. 

Enligt Aftonbladet är försvaret av Kanholmsfjärden hysteriskt, men det är väl att överdriva? Bara för att någon fick legitimera sig och är fotograf. Det är bra att flottan håller reda på bildjägarna. Ett militärfartyg kan vara skyddsvärt.
19.10.2014
U-båt på grund verkar stämma rätt bra denna gång också. Och det var därför den syntes i Kanholmsfjärden mitt på dagen. För att den var skadad. Är ryssarna av den här generationen lika klantiga som då för drygt trettio år sedan? Sverige har signalspanat och avlyssnat radiotrafik mellan respektive u-båt och ryska Kaliningrad. President Putin är säkert rasande. Han har sådana tendenser i gammal god rysk stil, som påminner mycket om de gamla ledarna

Allting går igen, sade mormor lite avmätt. Jo hon borde veta som har genomlevt två världskrig. Då förstår jag varför det inte gick att gå in på bloggen i går eftermiddag. Den lästes väl igenom av Säpo. Hur kunde jag veta? Inte så svårt för historien upprepar sig. Uppenbarligen.
20.10.2014
Kalla kriget är slut och något annat har kommit istället. En ny sorts krig uppenbarligen då Putin kan lägga beslag på vad han vill ha i en självhävdelse, som är större än de gamla tsarernas och med nya verktyg. Vi lever inte på 30-talet som yttersta vänstern tror, men i en era då Ryssland är ett likadant hot, som det alltid har varit på grund av närheten till oss.
21.10.2014
För övrigt tycker jag hysterin kring detta har nått nya höjder när försvaret anklagas för lögn för att de inte har exakt prickat ut var bilden var tagen på u-båten i Stockholms skärgård. Varför ska de stå och buga och bocka för journalisterna? Nu är världen väl upp-och-ner-vänd. Granskningen av statsmakten som journalisterna har som uppgift innefattar inte att gå främmande makt till handa. Fast det kanske är som förr i tiden att en del skulle välkomna en invasion från Ryssland?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar