torsdag 21 maj 2015

Anna-Maria har tiggt i ett och ett halvt år

UPPDATERAT
Hon är 27 år och från en liten by i närheten av Sibiu mitt i Rumänien. Hon och hennes man lever i vanliga fall på de tre barnens barnbidrag och hennes mans lön när han jobbar. Själv har hon aldrig haft ett jobb. Hon kan ingenting, men skulle kanske kunna jobba med städning, säger hon. 

Hon har polisanmält landsmän, som försöker skrämma bort henne från "hennes" tiggarplats två gånger denna vecka. Det har blivit värre och organiserat enligt henne. Detta i Södertälje, där kanske hundra tiggare finns. Hon och hennes man ska stanna till i mitten på juni då de kanske har fått ihop tillräckligt för att laga taket på huset de har i Rumänien. Hon tigger sju dagar i veckan och får omkring 200 kronor per dag. Medellönen i Rumänien ligger på ungefär hälften av vad hon får in på att tigga. Svårt att begripa att hon och hennes man har varit tvungna att tigga så länge för att kunna laga taket. Barnbidraget som de annars lever av ligger på 249 kronor per månad sammanlagt. Svärmor tar hand om dem där hemma.

En svensk kvinna ger Anna-Maria och hennes man mat två gånger i veckan och tankar deras bil. Så vänligt. Se det som u-landshjälp. Det borde vara avdragsgillt i deklarationen. Då skulle myndigheterna se hur det står till. De båda rumänerna sover i bilen, som de flyttar runt. De vågar inte längre vara på ett ställe sedan de blivit hotade av landsmän. Kommunen vet att det förekommer bråk mellan tiggare, men inte att det skulle vara organiserat. 
22.5.2015
Här kan ni läsa om människohandel i Värmland med tiggare. Det finns. 
18:05
Och nu har både Ullenhag (fp) och migrationsminister Johansson (s) kommit till insikt om att det behövs lagändringar. Det ska inte handla om människohandel i Sverige. Lagen måste ändras. Inte heller ska det gå att bo på alla platser i Sverige eller att låta EU-migranters barn gå i skolan. Det är fel riktlinjer. Då far barnen mer illa när de tas hit än de behöver göra i sina hemländer. Förfarandet när det gäller avhysningar av boende på kommunal och privat mark måste förenklas. Så har då både tidigare integrationsminister Ullenhag och nuvarande migrationsministern Johansson ändrat åsikt efter att regeringens samordnare rapporterat om hur verkligheten ser ut. Att det är möjligt att stoppa kronofogdens avhysningar in absurdum. På tiden att de kommer till insikt.
23.5.2015
Här berättar Viki Muresana från den fina, moderna rumänska staden Targu Jiu varför hon är i Sverige och tigger samt bor på Industrigatan i Malmö. Hon skulle hellre vara hemma hos barnen och barnbarnen säger hon, men har ett vattenskadat hus i Rumänien och behöver pengarna hon får ihop här. Rumänien ta ansvar för dessa människor! Detta är inte Malmös eller Sveriges ansvar. Hon säger att hon kan jobba med vad som helst. Låt henne göra detta i Rumänien då!
26.5.2015
Korrespondenterna i TV2 bekräftade bilden av att tiggarna är utsatta från utpressare också på Moheds camping utanför Söderhamn, likväl som när de luras till Belgien med löfte om jobb. Det är sorgligt att se hur både Rumänien och Bulgarien inte kan ta hand om sina fattiga, trots alla bidrag från EU, men se de är inte vana vid byråkratin och vet inte hur man gör. Så sades i programmet. 
28.5.2015
Här kan ni läsa om 19-åringen som körde över en tiggare med sin moppe. Han är känd kriminell sedan tidigare och har bland annat överfallit ett tidningsbud med stenar. Han skyller på att han var drogad och blev bländad av solen. Lås in honom! Han är ursprungligen från Iran av kurdiskt ursprung. Han har tidigare dömts till ungdomskontrakt eller böter. Özz Nujen gick i taket på Instagram över att tiggare blir överfallna. Han är ursprungligen kurd han också. Men han skyllde på partierna. Kanske dags att skylla på den kriminelle tonåringen i det här fallet.


Så här vacker är katedralen i Anna-Marias hemstad.
Rumänien är ett rikt land. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar