lördag 16 maj 2015

Tio miljoner i omsättning bland tiggare

UPPDATERAT
Inte undra på att tiggarlägret i Gävleborgs län har funnits under ett och ett halvt år. Det rör sig om Moheds camping utanför Söderhamn, där polisen kollade EU-migranternas bilar under tre veckor. Avgifterna på campingen uppgår till en miljon på ett år, men eftersom de omsätter kring tio miljoner per år så lönar det sig. Detta enligt polisen, men om de bor där permanent blir det 2 200 kronor per månad för en husvagn. Inte så dyrt. 

Omkring 150 personer bor här permanent och de har köpt in 54 begagnade bilar under tiden och de utför mekaniska arbeten på campingen på dessa bilar. Har lite verkstad där. De har ingen tilltro till myndigheter, utan polisen kommer dit bara när det blir problem i gruppen.

Tiggarna i gruppen rör sig över ett stort område från Sundsvall och ned till Västerås visar denna utredning, som polisen har gjort för riksdagens räkning. De får in ungefär 300 kronor per dag och tiggare. Tiggeri är inkomst baserad på en gåva och ska därför vara skattefri. Dock blir det annorlunda ifall någon samlar ihop inkomsterna från en grupp tiggare. Det är i stort sett samma människor som hela tiden befinner sig i detta läger, men de åker hem emellanåt.


De är helt enkelt fria företagare i EU och åker dit där de tjänar mest pengar och slipper att betala skatt. Det finns en del anmälningar till polisen, men till och med de som har anmält kan ha svårt att minnas vad det handlade om för brott. Detta är ett parallellt samhälle som befinner sig inom EU och det går inte att stoppa. Det etablerar sig utan att Sverige eller någon kommun har något att säga till om i sammanhanget.
18.5.2015
Nu har också Expressen upptäckt denna nyhet. Rättsexpert Sven-Erik Alhem oroas över att detta publiceras utan att polisen har haft något särskilt offentligt uppdrag.
18:32
Det har också riktats kritik mot summorna som polisen har uppgett. Så mycket får inte tiggare och så mycket som en miljon har de inte betalat på campingen enligt ägaren av Moheds camping Alf Kanon. Ingen i sammanhanget har väl något att tjäna på sanningen. Man får väl utgå ifrån att alla ljuger mer eller mindre. Även för polisen. Alf Kanon säger att han nu har vägrat att ge bulgarer något paketpris. Då blir det dyrt att bo på Moheds camping. Han har tjänat kring 350-400 000 kronor på tiggarna, enligt honom själv. Inte en miljon som han uppgav till polisen.


Det ser ut som om tiggarna har det sämst.
Men det behöver inte stämma. 

1 kommentar:

  1. Tycker det är lite oroväckande att det finns de som tror Sverige är vaccinerat mot konsekvenserna av tiggeri såsom drabbat andra EU-länder: https://m.youtube.com/#/watch?v=oJRGC8pMQU8

    SvaraRadera