söndag 5 juli 2015

Mannen som grät över Grekland

UPPDATERAT
Den bild vi alla har sett där Giorgos 77 år gråter utanför en bank i Grekland sittande på gatan är typisk på så vis att han gråter inte över sig själv. Han och frun har jobbat i Tyskland och får pension därifrån. De klarar sig. Det blev bara för mycket när han inte fick ut sin frus pension på den fjärde banken där han försökte. Och alla tiggare han ser som ber om några cent på gatan. De som har det allra sämst, inte ens bröd att äta.

Som jag har skrivit tidigare så är det Grekland självt som har försatt sig i den här situationen. Det har pågått under lång tid. Ingenting fungerar som i ett modernt samhälle. Skatt ska inte betalas. Och när skatteverket försöker går det inte. De är inte kompetenta nog. Villaskatten är ny, infördes 2011, och eftersom hus inte flyttar går det att få ut den. Men den infördes för sent. Och registren över fastigheter finns på olika håll. Fortfarande har Grekland ett gammaldags system, men skyller allt på EU. De borde aldrig ha fått gå med. De var inte kvalificerade utan mörkade sina finanser. Inte heller borde de ha fått gå över till euro.

Från politiskt håll har inte funnits några verkliga försök att byta livsstil. Det är den gamla vanliga att lita till överheten, att trixa sig fram och tro att ingenting behöver förändras. Och den här regeringen slår nu i dag med folkomröstningen spiken i kistan för Grekland. I Sverige har vi ett skattetryck på närmare 60 procent fortfarande med löneskatter och moms. Grekland har lägre moms än Sverige. Om Sverige hade infört euro skulle alla haft tjugofem procent mer i lön och pensionärer också tjugofem procent mer i pension. Kronan har tappat tjugofem procent mot euron sedan folkomröstningen 2003 när vi sade nej till euron. Vi skulle inte ha haft råd med detta precis som Grekland nu inte har råd med sin ekonomi. 

Lånen i Grekland överstiger ofta 100 procent av den rapporterade inkomsten. Bankerna lånar ut pengar för att låntagarna antas ha mycket högre inkomster än de har meddelat staten i Grekland. I andra länder lånar inte banker ut mer än 30 procent av den rapporterade inkomsten. Revisorer, läkare och jurister var de som hade lån överstigande 100 procent av inkomsten medan egenföretagare i allmänhet hade kring 80 procent av inkomsten som lån. Grekland är uppbyggt av egenföretagare, kring 36 procent jobbar så. I Sverige är samma siffra kring tio procent. Bara Turkiet ligger högre bland OECD-länderna som egenföretagare. Omkring 60 procent av Greklands befolkning betalade år 2009 ingen skatt. Den svarta sektorn är cirka 25 procent av BNP. Grekland fungerar som ett u-land och där är det momsen som är viktigaste skattekällan.
19:48
Just nu leder nej-sidan starkt och uppenbarligen handlar detta om frihet för Grekland tror folket och att deras ära räddas. Eller som författaren Theodor Kallifatides uttryckte det tidigare i dag: att svälta med värdighet. Också han skulle rösta nej (men han är inte i Grekland) precis som alla grekiska invandrare i Sverige också har uttryckt det, som jag har hört under dagen. Nej-sidan leder efter att 20 procent av rösterna är räknade med 60 procent. 
21:01
Hälften av rösterna är räknade och resultatet står sig: 60 procent röstade nej.
21:50
Regeringen har utropat nej-sidan till vinnare och finansministern är beredd att räcka ut en hand till långivarna. Grekland är lika galet som vanligt. 
6.7.2015
Greklands finansminster avgår med en massa storvulna ord. Sanningen är väl att ingen vill prata med honom. Men Grekland tror att de har fixat det nu, fått sitt krig mot EU. Det är "demokratin" mot finansvärlden och aldrig mötas de två.
15:29
Redan i februari skrev jag om det galna Grekland och att grekerna pratade med Ryssland, som de tydligen gör också i dag. Gäsp.
8.7.2015
Nu har Grekland fått en sista deadline till denna vecka. Om det nu är sant. Naturligtvis hade premiärministern ingen plan med sig i går. Han fortsätter som om han var "on top of the world". På söndag är det stort toppmöte för samtliga 28 EU-länder. Premiärminister Tsipras blev utbuad i EU-parlamentet i dag. Han måste ha något att komma med senast i morgon. Samma situation som har varit i åratal. 
18:33
Greklands beräknade skuld ligger på 3 000 miljarder mer än tre gånger de inkomster som Sverige har på ett år. När Grekland gick med i EU och fick euron så steg lönerna med 50 procent på några år. Mycket mer än i resten av EU. 
9.7.2015
Och ni vet väl att den gråtande greken får hjälp av en annan man med grekiska rötter. Från Australien. Han ska betala Giorgos pension under ett år har han beslutat. Han upptäckte att Giorgos var en gammal vän till hans pappa, som utvandrade. Fler borde nog ha gjort det innan kommunisterna fick makten.
10.7.2015
Grekland går med på 13 miljarder euro i besparingar. Räcker det? Och det var ju inte vad det grekiska folket ville ha. De röstade nej till förra förslaget från EU. Turerna och tjafset fortsätter. Detta ska också röstas igenom i dag fredag i det grekiska parlamentet. Får de pengar då från nödprogrammet eller kommer grekiska banker att gå i konkurs? Många frågor. 
12:56
Så har äntligen vår egen finansminister upptäckt att det är något fel på de grekiska pensionerna. De slukar en större del av de offentliga utgifterna i Grekland än i Sverige. Fast den äldre befolkningen inte är lika stor. Jo år 2010 var den grekiska pensionsåldern 55 år och då höjdes den till 63, men det verkar inte ha hjälpt. Tydligen gick det att pensionera sig ändå. Och det gick att kombinera med skattefria avgångsvederlag. Samt att pensionen låg på samma belopp som sista lönen. I Sverige förtidspensionerades på 2000-talet istället massor av människor, som inte ville detta, och fick förstås en fattigpension med högre skatt än de arbetande.
11.7.2015
Grekiska parlamentet sade ja till besparingarna på 130 miljarder kronor. Detta mot att de får drygt 500 miljarder i nya nödlån. Nu ska staterna i EU godkänna allt. En stor majoritet röstade för förslaget. 
12.7.2015
Finland säger nej till nya sparpaketet. Heja Finland! En majoritet sade nej till det nya förslaget från Grekland och diskussionerna fortsätter i dag klockan elva. Tyskland vill att Grekland lämnar euron under fem år.
10:06
EU:s toppmöte i dag ställs in. Det skriver Donald Tusk på twitter. Han är Europeiska rådets ordförande.
13.7.2015
Till slut så träffades toppmötet och hårda krav från den iskalla verkligheten ställdes på Grekland. De har 72 timmar på sig att besluta sig om reformer ska genomföras. Annars väntas ett utträde ur eurozonen. Åtgärderna handlar om momsen, pensionerna och privatiseringar. Dessutom måste EU få kontrollera vad som pågår i landet. Det är värre åtgärder än vad det grekiska folket röstade nej till. Grekland beräknas behöva nödlån de kommande tre åren på 800 miljarder kronor. Lagar som behövs till detta måste genomföras till den 15 juli.
7:56
Den grekiske nationalekonomen sitter i Gomorron-TV och klagar över vad som hände på 70-80-talet, att Greklands textilindustri försvann och globaliseringen tog vid. Jo, dags att vakna nu. Sverige hade också en textilindustri, en varvsindustri och lite smått och gott annat, som har försvunnit. Men Sverige har moderniserats och gör det fortfarande. Medan i Grekland har folket velat leva gott på andra och inte göra något själva, inte undra på att investerarna inte ser Grekland som något annat än det u-land det i verkligheten är. 
9:02
Donald Tusk skriver på twitter att EU-länderna nu är överens om ett paket. Detaljerna är inte kända ännu.
9:59
Grekland får 750 miljarder i ett räddningspaket, som gäller tre år, men ställs inför hårda krav. Rimligt sett borde inte det grekiska parlamentet godkänna detta, med tanke på tidigare uttalanden, men vi får se.
18.7.2015
Nu bränner grekerna hellre landet i protest mot allt och alla. Anlagda bränder härjar och premiärminister Tsipras vädjar om hjälp igen från andra länder. Både Grekland och Tyskland har godkänt räddningspaketet.
19.7.2015
Lena Mellin har fattat vad som har hänt i Grekland. Men inte Aftonbladets Katrine Marcal. Och mellan dem går väl också förståelsen i Sverige för detta. Marcal som kör med blamegame för att vi minsann inte ska förhäva oss, medan Lena Mellin beskriver att de hade tidigare pensioner och dessa kunde minsann ärvas av döttrar också om de var offentliganställda. Och oviljan att betala skatt. 


Här kan ni läsa om att förre grekiske finansministern sade att han lika gärna kunde ha sjungit den svenska nationalsången i EU, för de ville inte begripa vad han sade.
BNP-tillväxt per år i EU, Sverige och Grekland

1 kommentar: