måndag 30 maj 2016

Det hjälper med stängsel

UPPDATERAT
I Gustavsberg på Värmdö utanför kyrkans lokaler, kallade Kyrkettan, har man haft problem med att tiggare har slagit läger. Nu är det avhjälpt med hjälp av stängsel som sitter runt den mark som kyrkan har på baksidan av lokalerna. Och där finns också förbudsskyltar "Obehöriga äga ej tillträde". Jag gick dit för att titta och det är inte totalt igenbommat utan det är öppet och där satt kyrkans personal utanför och åt sin lunch. Det går dock att stänga om man vill på nätterna. 

I Gustavsberg centrum var det annars mycket lugnt. Jag hittade bara en tiggare utanför Coop. Hon satt där och sov, men vaknade när jag tog en bild. Hon tittade upp och när hon såg att jag tog en bild så log hon och vinkade. Jag log och vinkade tillbaka. En snäll och vänlig kvinnlig tiggare med andra ord. Uppenbarligen hjälpte det med stängsel. Nu är tiggarlägret borta. Ett tips till fler kommuner kanske? Att stängsla in mark för då lämnar tiggarna självmant. Enligt senaste uppgifter finns det 2 000 tiggare i Stockholm, men de känns som fler när de försöker ta kvittona från människor som pantar burkar. Jo jag har råkat ut för det på ICA. Men där verkar det också lugnt nu.

I Umeå sade kommunfullmäktige nej i dag till förbud mot tiggeri. Umeås kommunalråd Hans Lindberg (s) hade bloggat om att det blev allt värre med ett aggressivt tiggeri i Umeå.  Nu var det moderaterna och sverigedemokraterna som hade motionerat om ett förbud mot tiggeri och det blev debatt, men sedan sade kommunfullmäktige nej. Tidigare har förre statsministern Göran Persson krävt ett förbud mot tiggeri och nuvarande statsministern Löfven har inte ställt sig avvisande till förslaget. Tiggeri är förbjudet i Danmark och Norge var på väg att införa förbud, men stoppade detta. Där i Norge som här kan den kommunla ordningsstadgan ändras så att tiggeri blir förbjudet. Arendal blev den första orten i Norge att införa tiggeriförbud och där lämnade tiggarna självmant. 
22:21
Här kan ni läsa att barnen i Rumänien föder barn. Vart sjätte barn som föds har en mamma som är barn själv. De flesta som blir gravida när de är barn har själva inte fått någon undervisning i sexualkunskap eller i hälsa. Dessa barn, som föder barn kan själva ha frånvarande föräldrar. En ond cirkel som inte har kunnat brytas genom århundradena. Och så sitter de här några år senare med skyltar om att de har tre barn att försörja hemma och det är därför de tigger. Men det finns pengar i EU för dessa människor. De nås dock inte av dem. Läs det här som jag skrev om byn som inte Rumänien kan hjälpa för byn finns inte officiellt sett. Så de som bor där är helt beroende av tiggeri i Sverige.

Kyrkettans lokaler i Gustavsberg inramade av stängsel.
Nedan den enda tiggaren jag hittade i Gustavsberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar