måndag 16 maj 2016

Sabotage mot Boråsmast

UPPDATERAT
Häglaredsmasten har brutits av hundra meter upp. Den var 332 meter hög innan det hände. Det utreds som sabotage av polisen och det finns en film där maskerade personer klättar upp i masten för några dagar sedan. Den knäcktes i går kväll vid halvelvatiden. Det blåste inte då i området. Det är oklart om personerna som klättrar har något samband med att masten rasade. En avbruten TV-mast är en säkerhetsrisk eftersom denna också hade kommunikation för polis, räddningstjänst och kustbevakning. Samt att den användes för att varna allmänheten över P4. Under förmiddagen ska en reservsändare vara på plats. Kring 200 000 personer drabbades av mastbrottet.

Polisen berättar här att det finns saker som styrker misstanken om sabotage nu när de har undersökt mastbrottet på förmiddagen. 

14:52
Polisen säger att de är hundra procent säkra på att det är sabotage som har fått masten att rasa. Dock har personen nedan inte något med detta att göra. De klättrande har avskrivits från utredningen. De gjorde enligt polisen inte något som bidrog till att masten bröts av. 
15:46
Säkerheten höjs nu på alla de 54 stormasterna i Sverige. Detta är en unik händelse. Ett sabotage av detta slag har aldrig inträffat. En mycket allvarlig händelse. Något som skulle kunna inträffa i krig, men inte i fred.
18.5.2016
I början av maj upptäcktes att kabeln som gick till räddningstjänsten hade klippts av på en annan mast i Västergötland.  Kabeln var märkt räddningstjänsten och bara den hade kapats i ett låst utrymme, som inte var uppbrutet. Någon som har haft nyckel har således saboterat för räddningstjänsten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar