söndag 12 februari 2017

Vattnet räcker inte

Det är akut vattenbrist i hela Sverige utom i nordligaste Norrland. Det var i somras det blev brist på vatten i södöstra Sverige, på Öland och Gotland. En vattenledning blev grävd i rasande tempo från fastlandet till Öland i somras och där kördes också tankbilar med vatten i skytteltrafik. Där jag bor var det länge byggförbud på grund av vatten och avloppsituationen, men för några år sedan fick vi kommunalt vatten och avlopp installerat så numera får vi vattnet från Stockholm. Och byggandet har exploderat. 

Men bara hundra meter bort har grannarna fortfarande sina gamla system, som i värsta fall släpper ut avloppet i havet. Värmdö kommun ska kolla alla gamla avlopp och det får de som bor i sådana hus betala nu. Sverige är ett land som inte tål en mycket större befolkning. Och vi riskerar att få samma problem som många andra länder. Aldrig någonsin har vi haft en så stor befolkning som nu med tio miljoner invånare och den växer hela tiden.

På Öland bor drygt 25 000 människor på en areal av 1342 kvadratkilometer. Drygt 18 invånare per kvadratkilometer. När bron till Öland kom i början av 70-talet exploderade befolkningen. På Värmdö finns drygt 93 invånare per kvadratkilometer och det är alldeles för stort tryck på naturen. Förr, för bara några år sedan kunde jag höra näktergalen i maj. Den bodde ett par hundra meter härifrån och hördes över hela nejden. Borta nu. En näktergal är väl inte så viktig kan någon tycka, men inte heller orkidéerna som växte här förr trivs längre. Borta nu. 

I Värmdö utarmas bygden och sprängs klipporna bort när nya hus byggs. Det är människan mot naturen. Som det alltid har varit. När det slutar regna och snöa är vi alla illa ute. Vi människor, som inte ser att vattnet försvinner under marken, är också en del av naturen. Våra liv kan förändras inom kort av detta. Och kanske skulle meteorologerna uppdatera sina kunskaper och inte alltid prata ytliga gladprognoser om att nu blir det sol. Och tycka att bönderna ibland behöver vatten. Vi är alla totalt beroende av denna naturresurs.
Här är det lite snö på backen, men det räcker inte.
Det behövs mer för att återställa grundvattnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar