fredag 9 juni 2023

Trump kan få 100 års fängelse

UPPDATERAT

 Om alla åtal håller så kan ex-presidenten Trump få 100 års fängelse för att han behöll hemliga dokument också efter sin presidenttid. Trump själv säger förstås att detta är förföljelse, men det kan hindra honom från att bli president igen.

Det är sju olika åtal nu som är på bordet och det gäller också konspiration för att motsätta sig rättsväsendet, att dölja dokument i en federal utredning och att korrupt dölja dokument, samt att avsiktligt hålla tillbaka information gällande det nationella försvaret. Att dessutom ha haft en plan för att dölja och förfalska uttalanden och representationer. 

Trump ska framträda på tisdag inför domstolen i Miami och åtalen kan bli offentliggjorda innan dess eftersom Trump redan har berättat om dem. Hans republikanske rival om presidentposten Ron DeSantis säger att dessa åtal är ett "moraliskt hot mot det fria samhället". Låter inte så allvarligt. Trump själv säger förstås att han är oskyldig och att detta är förföljelse av honom. Det här är ett sätt att ingripa i det kommande valet till president 2024, menar han. 

Den 76-årige Trump befann sig i sin golfklubb när denna nyhet kom och han väntade sig inte att bli åtalad och skyller det på sin närmaste omgivning, som har sagt att det var en liten risk för detta. Dåliga rådgivare således. Han anser sig utsatt för en federal häxjakt. Det här är en "djupa statens konspiration" för att ta bort honom i striden om presidentskapet i år. Vem som blir republikanernas presidentkandidat avgörs under sommaren och Trump leder i denna valrörelse. 

DeSantis som är nummer två i republikanernas tävling om att bli nominerad presidentkandidat och senare utsedd till president, sade att om han vinner i valet 2024 så kommer han att benåda Trump, ifall han nu blir fälld i domstol. Vänligt av DeSantis. Det är på tisdag eftermiddag lokal tid som Trump kommer att framträda i Miamis domstol.  Hela denna domstolsprocess kan naturligtvis ta så lång tid att han inte kan fortsätta som presidentkandidat trots att han nu leder före DeSantis hos väljarna. Han kan ju också sitta i fängelse. En märklig utveckling i USA, som kan föra fram DeSantis. 

10.6.2023

Det är fler än hundra lådor med papper, som Trump har gömt på olika ställen i sitt hus. På bland annat toaletten och på en scen i ett balrum, i ett sovrum, en dusch och i ett kontor. Han blir åtalad på 37 punkter enligt vad som släpptes i går kväll. Enligt Trump är det inga hemliga papper, men enligt åtalet ska de topphemliga dokumenten bland annat ha innehållit information om USA:s och andra länders försvar och kärnvapenprogram. Och också försvarsplaner för hur USA skulle svara på en attack från främmande land och svagheter i det amerikanska försvaret.

Ron DeSantis med familj försöker framträda som om de vore den nya Kennedyfamiljen. Han är bara 44 år och guvernör i Florida där Trump ska framträda i Miami på tisdag. Han ligger dock tvåa efter Trump i väljarnas syn på saken. John F Kennedy var 44 år när han blev vald 1961, den yngste presidenten hitintills. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar