lördag 14 november 2015

Kriget är igång

UPPDATERAT
Terrordåden i Paris är en krigsförklaring mot Europa. Upp till 150 döda. Det är krig. Hur känner sig medborgarna i ett land när detta inträffar, säger de på nyheterna nu som sänds i SVT. I ett land? Hur känner sig alla medborgare i Europa? Människor både i Frankrike och Sverige bör vara oroliga. Naturligtvis. Skottlossning var det på sex olika platser i Paris. Sjuttio personer minst dödades i en konsertsal. Gärningsmännen ropade att det var hämnd för Syrien. Jävla galningar! Åtta terrorister är döda. Undantagstillstånd är upprättat. Tre dagars landssorg är proklamerat.
8:41
Och nu sitter MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i den statliga televisionen och berättar hur vi ska samla in information. Vi ska vända oss till etablerade medier och till myndigheter och särskilt då MSB. Vi medborgare ska inte bli arga för vi behöver lugna ned oss. Och de franska myndigheterna kommer att klarlägga detta. Fantastiskt! Staten ska bestämma vad vi ska tänka och hur vi ska uppföra oss. Dessutom har Säpo bestämt att det inte är någon fara i Sverige. Helt otroligt! Att detta säga i den statliga televisionen måste bero av att myndigheterna verkligen är oroliga. Det var chefen för MSB Mikael Tofvesson som framträdde. Har aldrig hört något liknande. Men eftersom vi är invaderade av nya invånare kan faran naturligtvis vara verklig. Överallt.
9:04
"Cette fois c´est la guerre" Den här gången är det krig. Så säger flera franska tidningar i dag och uppenbarligen har de samma känsla som jag. Eftersom jag har bott ett år i Frankrike kan det vara så att jag är mer fransk i det här fallet och inte identifierar mig med svenska myndigheter eller medier.
9:25
Frankrike har höjt säkerheten vid gränserna, enligt CNN och naturligtvis så skrek terroristerna Allahu akbar plus att IS nu hyllar attacken. Detta ser ut som en attack från dem tycker bland andra Australiens premiärminister. Över hundra döda nu konstaterade på rockkonserten där Eagles of Death Metal spelade.
10:06
Ett antal av 1 500 soldater hjälper nu polisen i Paris. President Hollande har sagt att de ska vara "sans pitié" utan nåd mot dessa terrorister. Han befann sig själv på stadion där en fotbollsmatch ägde rum mellan Frankrike och Tyskland. Tre explosioner hördes utanför. Han fördes därifrån. Ögonvittnen beskriver att terroristerna hade AK 47:or. Ett hundratal är livsfarligt skadade.
11:06
Min tidigare jobbarkompis Bim Clinell framträder nu i SVT och är nyanserad. Hon har bott länge i Frankrike. Jag kände inte igen henne. Hon har blivit så gammal. Sju år yngre än jag. Men hon är balanserad, varierad och mångfacetterad samt vet mycket om Frankrike.
12:08
En krigshandling utförd av en armé av terrorister, säger president Francois Hollande nu. Så här säger islamisterna om detta: "Detta var en attack välsignad av Allah, utförd av en grupp troende soldater från Kalifatet. Allah har gett dem makt och seger." Paris beskrivs som en pervers stad full av styggelse ungefär som i bibeln när Johannes uppenbarelser beskriver den stora skökan, på den tiden Babylon. Dessa människor är totala galningar som har gett sig in i ett krig mot Europa. Genomgående säger islamisterna att det är Allah som har utfört detta. De själva har inte något ansvar utan ser på det ungefär som människor gjorde på 1500-talet att den som har Gud på sin sida vinner. Totalt hjärntvättade.
13:12
En svart bil med belgiska nummerplåtar har hittas i Paris inte långt från terrorplatserna. Och i Tyskland har en man anhållits och han har en klar länk till det som hände i Paris. Detta enligt Sky News. Mannen ska ha anhållits i Bayern enligt flera tyska medier. Han lär vara 51 år gammal och hade vapen, dynamit och handgranater. Ett syriskt pass har hittats vid en av terroristerna i Paris. Detta var vid stadion där tre explosioner ägde rum.
14:31
Nu har medierna börjat sprida desinformation. De är så heta på gröten att de inte kan lugna sig några minuter för att få bekräftat att det verkligen var en bil som passerade en vägspärr. Nej, allt ska ut genast. Mera klick måste de ha. Detta var en falsk uppgift, som Le Parisien spred och som genast citerades. Däremot lär det vara sant att en av terroristerna är fransman, vilket inte betyder så mycket kanske. Terroristen i Stockholm 2010 Taimour Abdulwahab var ju svensk. Gift med en svenska dessutom. 
18:12
Passet som hittades tillhörde en syrisk medborgare som kom till en grekisk ö i oktober. Det visar vilket kaos världen befinner sig i om detta pass nu tillhörde den döde terroristen. En av terroristerna har visat sig vara en man i 30-årsåldern, som var känd av säkerhetspolisen. Han hittades vid konsertsalen. Spåren leder också till Belgien och Molenbeek, ett område i Bryssel. En man lär vara gripen där. Ytterligare två gripna uppger belgiska tidningen Le Soir.
19:05
En av terroristerna vid stadion hade en biljett till fotbollsmatchen och försökte ta sig in på arenan. Men han kontrollerades och lät då sin explosiva väst detonera. Paris är i kväll en tom och övergiven stad. Alla fransmän håller sig inomhus. Det mesta är stängt och U2 som skulle spela här ställde in konserten. Operan är stängd, Disneyland utanför Paris är stängt, Eiffeltornet är stängt.


4 kommentarer:

 1. Det kryper allt närmare, man bävar för framtiden.

  SvaraRadera
 2. Bra analys. Hm, vi har ju inga gränskontroller egentligen och har inte haft det på länge. Samtidigt har varningar kommit om att IS använder asylinvasionen som en trojansk häst. Men törs man skriva så?
  Jag menar, MSB etc. kan väl ha synpunkter på de som kritiserar dem och staten för dess brister också? Undantagstillstånd - fullt ut - innebär ju suspension av alla demokratiska rättigheter.

  SvaraRadera
 3. Terroristerna skrek "allahu akbar!"
  Men DN skrev att anledningen och bakgrunden till dåden var okända.

  Hur länge kan man FÖRNEKA och låtsas? Hur länge skall man tro att om vi är snälla mot dem, då lägger de av?
  Nu verkar det som att motsatsen gäller, de blir bara mer och våldsammare.

  SvaraRadera
 4. Lita på etablerad media, sade kräket Tofvesson i det etablerade mediat Rapport. I helvete heller säger jag, lita inte på dem, för de kallar fortfarande 9/11 för ett terroristattentat, när det var ett "inside job" planerat långt i förväg av CIA och Mossad.
  "Var källkritisk och sprid inte spekulationer. Det uppmanar Mikael Tofvesson, operativ chef på MSB efter fredagens terrorattacker i Paris.
  – Det är viktigt att inte späda på vad som för Sverige kan vara oriktig och skadlig information, det kan spela terroristerna i händerna. När något verkar spektakulärt bör man fråga sig varifrån informationen kommer och om den verkligen stämmer och inte föra vidare vad som kan skapa ilska och polarisering i samhället, säger Tofvesson.

  MSB följer händelsen i Paris, hade avstämningar under natten, har samverkat med andra myndigheter och varit tillgänglig för media.

  – Det här är en fråga om tryggheten i samhället, den får inte äventyras.

  Information från svenska myndigheter finns på Krisinformation.se​

  Kontakt: MSB:s presstjänst infoiberedskap@msb.se"

  SvaraRadera