måndag 13 december 2021

Man på Nya Zeeland tog tio doser vaccin

 En man på Nya Zeeland fick betalt för att ta upp till tio vaccindoser åt andra människor per dag. Enligt sjukvården så orsakar detta fler biverkningar som feber, huvudvärk och smärta och mannen torde ha känt sig rätt groggy dagen efter. Invånarna behöver uppge namn och adress när de vaccinerar sig, men inte visa fotolegitimation. Det betyder att ett antal människor nu kan åka världen runt utan att vara vaccinerade. Det är ett fult och egoistiskt sätt att utnyttja en annan människa, utan att tänka på att de dessutom själva kan råka illa ut och bli sjuka. Nya Zeeland ska uppnå en vaccinationsgrad av 90 procent över åldern 12 år till julen är det bestämt. Nya Zeeland har drygt fem miljoner invånare. Inget sägs om mannen i fråga överlevde de kompakta vaccindoserna, men det verkar han ha gjort. 

Det är The Guardian, som skriver om detta. Denna anrika tidning startade år 1821 i Manchester. Men ges ut sedan 1964 i London. Tidningen har fått Pulitzerpriset för sin tjänst åt allmänheten. Men har råkat i svårigheter nu och ber särskilt oss invånare i Sverige om ett bidrag. Se efter artikeln ovan. Tidningen ligger till vänster om mitten politiskt och är kritisk mot kungahuset, kristna, Israel och det republikanska partiet i USA. 

Ända sedan vaccinet kom mot smittkoppor så har människor varit rädda för sprutor. Här växer kossor ut på människor som har fått vaccinet. Men det kallades här för incoulation eller på svenska ympning. Det var kokopporna, som upptäcktes att ge skydd mot smittkoppor i slutet av 1700-talet. Det lever kvar i ordet vaccin. Vacca betyder ko och är latin. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar