söndag 2 januari 2022

Klimatpolitiken, inte klimatet, hotar välfärden

UPPDATERAT

 Ännu en gång måste Klimatupplysningen försöka att slå hål på den skräck för klimatet som har gripit tag i också utbildade människor. Det finns inte en chans att Sverige ska ha råd att ta bort alla koldioxidutsläpp. Det skulle betyda en satsning på detta som betyder en extra statsbudget i Sverige, som ska betalas vart fjärde år. Det har vi inte råd med. 

Haven lär stiga med 1,8 mm per år. Med tanke på att vatten är rörligt är det otroligt att det ens går att mäta en sådan försumbar skillnad. Nu när vi äntligen är av med miljöpartiet så måste vi se en vändning i alla åtgärder när elen är dyrare än någonsin och vi måste tanka bensin och diesel som också är dyrare än någonsin. Allt beror av politiska åtgärder, som inte behövs. 

Jorden har många gånger varit varmare än nu. Utan någon mänsklig påverkan. Det är ett slags högfärdigt högmod som ligger bakom tron att vi människor kan bestämma över planeten. Klimattron och pandemin lär inom kort lägga vår västerländskt uppbyggda civilisation i ruiner. Vem såg det komma? Inte politikerna som ständigt försöker slingra sig fram för att behålla makten. 

Det är inte för sent att ändra politiken. Och särskilt i år kan regeringen göra detta innan de sparkas ut ur riksdagen. Vi får se hur klok vår nya statsminister Magdalena Andersson är. Redan 2009 skrev jag om denna klimatskräck som spreds. Kanske är det dags nu att göra något åt denna icke förnuftiga fruktan och börja titta på verkligheten. Den senaste gången vi fick klimatflyktingar från Sverige var på 1860-talet då många svenskar flydde till USA. Det var för kallt här för att kunna försörja sig på vad jordbruket gav. 

Polarisarna varierar och de är inte mindre nu än på 1930-talet då det var värmebölja. Isbjörnarna frodas och är kring 30 000 nu mot 6 000 ungefär på 1950-talet. Det är jordaxelns lutning plus rotationen kring solen, som ändrar klimatet på jorden. Inte människan. Jordaxelns lutning är nu i avtagande, vilket betyder att årstiderna blir mer lika varandra. Även jordaxelns riktning i rymden påverkar. 

Man kan väl säga att klimatet är föremål för Newtons sista suck. För världen består inte enbart av saker och föremål, som går att mäta. Det är ett alltför stelt sätt att betrakta tillvaron. Detta synsätt bortser från alla de mjuka fakta, som inte är mätbara. Och visst har ni hört talas om att en fjärils vingslag i Asien kan orsaka storm på andra sidan jorden? Det är ett slående sätt att uttrycka det som kvantfysikerna har upptäckt. Att även en liten rörelse kan orsaka kaos i sin förlängning. Det går inte att mäta om en ljusstråle består av partiklar eller vågor. Den består av både och och det hänger på vetenskapsmannen, som studerar ljuset vilket resultatet blir. 

Vi människor är också sådana mjuka data som inte går att förutsäga, annars skulle vi med lätthet ha kunnat hindra diktatorer att komma till makten och första plus andra världskriget behövde inte ha inträffat. Men tillvaron är inte något ändligt utan ett oändligt skapande och varje dag är således en sammanställning av vad vi människor åstadkommer, men inte utan att naturen också har något att säga till om. Eller universum. 

3.1.2022

Nyss uppfostrade TV4 oss denna måndagmorgon hur vi ska förhålla oss till vår klimatångest. Vi ska räkna ut hur många ton koldioxid vi sprutar ut och hur vi minskar vårt klimatavtryck. Ju mer detaljerat desto bättre. Vi ska räkna ut allt för att slippa vår klimatångest. De som inte har klimatångest är dumma i huvudet således. Vi måste gå i terapi och lära oss hur man slipper denna ångest. Och steg för steg ta bort den. Det bästa sättet är väl som vanligt att sluta andas? Eller sluta lyssna på dem som ger oss klimatångesten. Se bilderna nedan. 


Så här lutar jordaxeln mot solen. Denna lutning är i avtagande och gör att årstiderna blir mer lika varandra. Det medför också mer värme mitt på klotet. Men cykeln är långsam och tar ungefär 21 500 år. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar