onsdag 24 april 2024

Dantes Inferno ingenting mot dagens Sverige

Jag tittade lite på Uppdrag Granskning som har träffat mördare och offer i Sverige för de senaste två decenniernas upptrappning inom gängen i Sverige. Det finns två halvtimmes program här på SVT Play. Dessa program beskriver något som är värre än Dantes Inferno, för denne som levde på 1200-1300-talet kunde naturligtvis inte föreställa sig det helvete som skulle utbryta med början 2001 när tornen i World Trade Center rasade efter en terrorattack i New York. 

I Sverige bor kring 20 procent nya invånare, utrikes födda, från länder och kulturer som vi inte har så mycket gemensamt med. Och en del av dessa befinner sig i ett helvete utan slut, för att de inte har begripit så mycket mer, än att det är det materiella som är allt. De har inte kunnat komma längre än till att tycka att de ska ha allt utan att behöva slita som svenskar har gjort för att uppnå välståndet i landet. 

Dessa kriminella har en världsbild som säger att Sverige är ett land där man inte får något straff ens för mord. Om det är så att någon minderårig begår brottet. De blir omhändertagna av socialtjänsten när de skjuter någon och så kan de fortsätta på sin brottsliga bana. Det är bra att använda 13-14-åringar till att begå mord, tycker de kriminella. Det går att göra så genom att låta dem utföra lite enklare uppdrag först. De får då små belöningar i form av en jacka, eller något annat de vill ha. 

Det finns inga gränser i detta kriminella land utan allt är tillåtet. Bara de tjänar pengar. Rikedom är den högsta lycka dessa kriminella kan tänka sig plus makten över det land de har flyttat till. Det är en mycket låg utvecklingsnivå. De har inte hört talas om Maslows trappa: att meningen med livet är att utvecklas. Att finna nya nivåer inom sig själv och i förhållandet till andra. Att bli den bästa versionen man kan bli som människa. 

För mig har detta varit självklart under lång tid. Kanske för att mina förfäder uppnådde vad de behövde under sina livstider. Och att dessa insikter fördes vidare till mig som barn när jag träffade mina då levande äldre släktingar. Men de som kommer utifrån har samtliga lämnat sämre förhållanden och då kanske fastnat i barndomsupplevelser som har skapat svarta hål inom dem. Dessa svarta hål kan aldrig fyllas utan de måste ständigt ta revansch på samhället och människorna runt dem. För de kan inte ta till sig att verkligheten nu ser annorlunda ut. Eftersom de aldrig hittar ut från detta helvete så går de sin egen undergång till mötes. 

Men så har historien alltid utspelat sig. Vi lever i en värld där krig av olika slag har avlöst varandra. Något annat är inte att vänta sig heller i framtiden. Nu lever vi alla i en gangstervärld i Sverige genom att vem som helst kan drabbas av det som sker av sprängningar, mord och skjutningar. Inte ens barnen slipper undan, vilket de senaste morden i Södertälje visar

Vi hoppas naturligtvis att världen ska gå vidare till något bättre. Men varje människa är som vuxen ansvarig för sina inre demoner. Det finns alltid hjälp att få ifall någon vill ha det. Särskilt i Sverige. 

I kväll klockan 20 går Uppdrag Gransknings program i SVT1.

PS. En fjäril, en sorgmantel, fladdrade några gånger mot mina fönster alldeles nyss. Det är ett tecken på något nytt, att ett nytt skede börjar, även ett nytt liv. Jag hoppas det gäller såväl på det personliga planet som på det kollektiva. DS.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar