torsdag 9 maj 2024

Jaså är Eric Saade palestinier

UPPDATERAT

Jag har aldrig brytt mig om vilket ursprung människor har. Så jag visste inte att Eric Saade var palestinier på sin pappas sida. Men hans mamma är ju svensk. Så jag tycker han kunde ha varit rättvis och haft svenska färgerna lindade kring sin andra handled när han uppträdde i Eurovision med den palestinska sjalen. Mamman heter Marlene Jakobsson och skaffade sig sonen tillsammans med Walid Saade år 1990. Bara ett år efter att jag fick min yngste son. Jaha annars har vi väl inte så mycket gemensamt. 

Mamma Marlene, som är kring 60 år nu, har fem barn och jobbar som undersköterska. De båda föräldrarna gick skilda vägar när Eric var två år. Pappan kommer från Libanon, född och uppvuxen där, men har rötter i Palestina. Eric Saade har ställt upp här i Eurovision enbart för att protestera mot Israel och kriget i Gaza. Men han kan vara lite tacksam då mot Sverige och SVT också, som lät honom ställa upp. Fast han beslöt sig för att inte följa reglerna. 

Det finns kring 9 miljoner palestinier för alla räknas, även de som är födda i ett annat land som Eric Saades pappa. Så de blir fler och fler. De härstammar från kananéerna och filistéerna, som har bott i området i årtusenden.  De omnämns i gamla testamentet i bibeln. Filistéerna är skurkar i bibeln för de låg redan då i strid med israeler. Det var David som mötte filistéen Goliat och dödade honom.

Denna mångtusenåriga historia kunde väl få vila i fred nu. Det är ungefär som om vi som har bott här i landet skulle räkna oss som vikingar eller järnåldersfolk som skulle vilja ha ett eget litet land i Sverige. Nej istället emigrerade svenskar till andra länder när det blev svält, senast inträffade detta på 1860-talet när det var så kallt. Vi kanske skulle räkna in alla som emigrerade som svenskar? Nej det blir för knäppt. 

 Problemet med Mellanöstern är att där finns för lite land precis som på många andra platser på vår jord. Nu när vi snart om ett antal år blir 9 miljarder invånare. Krigen kommer inte att ta slut, för sådana människor som Putin vill ständigt expandera och breda ut sin makt. Trist människotyp. Hamas är klassad som terrororganisation, men en sådan ville folket i Palestina ha som tog hand om deras mark. Så blev det som det blev. 

15:48

Jag håller med Yael Sages Wahlström att man kan ha empati och sympati med människor ända tills de vill ta död på en. Och det behöver inte gå så långt innan många vill så. Malmö är full av sådana människor i dag. Israel har velat ha en tvåstatslösning, men anfölls istället av de kringliggande staterna när staten bildades 1948. Judarna skulle kastas i Medelhavet och så har det låtit med jämna mellanrum. Hitintills har Israel kunnat bevarats, trots rop på utrotning. Precis som i Hitlertyskland. 

10.5.2024

Så skönt att det gick lugnt till med hjälp av otaliga poliser i Malmö i går. Demonstranterna var inte heller 20-40 000 som arrangörerna ville utan kring 10 000 enligt polisen. Hoppas nu att finalen i morgon kan få vara lika lugn. 


Här är pappa Walid, sonen Eric och mamma Marlene. Pappan bor i Sverige i radhus, men är för evigt palestinier fast han inte är född eller uppvuxen där. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar