söndag 8 september 2024

Karolina 12 år tog livet av sig

UPPDATERAT

Karolina 12 år avvek från skolan och hittades sedan död i skogen. Hon hade fått hoppa över en klass för hon var så långt före sina klasskamrater, men hon stod inte ut med stöket och bråket i skolan. 

Hon bodde i Hökarängen, en förort som var känd redan när jag var liten på 50-talet, för där kunde man inte bo. Så mycket stök och brott. Men Karolina var också extra känslig för hon hade autism. Det tror hennes mamma, men hon fick aldrig någon diagnos utan bara hörselkåpor att använda redan i förskolan. I min släkt finns också autism, men det hänger ofta på föräldrarna att orka ta hjälp av sjukvård och hjälpa sitt barn. 

I Karolinas skola fanns ingen skolhälsovård bara elevhälsa som hade beslutats 2010 av riksdagen. Ansvaret i skolorna är rektorns. Karolina gick i Martinskolan, en Waldorfskola. Kritiken mot dessa skolor har varit att de kan brista i planeringen och att eleverna inte får den undervisning de har rätt till. Karolina gick från sin gymnastiktimme och hängde sig i skogen. Hon befann sig i fel miljö. 

Waldorfskolan i Hökarängen har varit omskriven av tidigare eleven Agnes Scott. Hon har berättat om hur hemskt det var där. Att det var först när hon lämnade denna skola för det kommunala gymnasiet, som hon blev sedd och respekterad av lärarna. Denna Waldorfskola har bytt rektor sedan Karolina tog livet av sig. Den nye rektorn Örjan Liebendörfer säger att de har gjort mycket för att förbättra för eleverna. Och utbildat lärarna om bland annat autism. Samt tagit fram en ny hälsoplan för eleverna. Den tidigare rektorn Veronica Ekestam känner stort deltagande och hon hade mycket kontakt med Karolinas mamma. Men det hjälper ju inte för Karolina är borta för alltid ändå.

9.9.2024

Här skriver tidningen Journalisten om författaren Elinor Torp, som har skrivit boken Flickan i korridoren om Karolina. Elinor Torp är själv mamma och har sitt barn - en dotter - i samma skola där Karolina gick. 

Karolina blev 12 år. Hon tog sitt eget liv. Skolan har sedan dess ändrats, men är det tillräckligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar