söndag 22 september 2024

Wuhan spred covid-19 till världen

 Det var verkligen djurmarknaden i Wuhan, som var orsaken till att covid-19, sars-cov-2 drabbade världen. Kina har varit orsaken till alla epidemier som har drabbat mänskligheten åtminstone sedan 1957 då jag och många andra fick Asiaten och var tvungna att vara borta från skolan under åtminstone två veckor. Det är djurhållningen i Kina som är orsaken och att kineser äter allt de kan komma över i djurvärlden. Men fy säger ni då inte vara mot folkgruppen kineser. 

Nej då, men någon borde lära invånarna i Kina att inte föra samman många arter så att fladdermöss kan smitta mårdhundar med nya virus och därefter smitta människor. Fladdermöss smittar inte människor direkt utan behöver någon annan värd närmare människor för att kunna smitta. Mårdhunden introducerades från Asien för omkring 80 år sedan i Europa och finns nu lite överallt. De kan se söta ut och vara ett slags husdjur, men de är rovdjur som äter vad de kan hitta på marken i det vilda. Och kan föra över nya virus till människor. Man behöver inte äta dem, utan bara umgås med dem för att bli smittad. 

Den första överföringen av covidviruset till en människa skedde ungefär den 18 november 2019 från Wuhans djurmarknads västra del där räv, grävling och mårdhund såldes levande. De första 174 covidfallen kom från Wuhans djurmarknad och drabbade människor som var där eller bodde i närheten. Det har WHO konstaterat redan för ett par år sedan. 

Nästa gång blir kanske smittan inte så lätt att tas med. Dock verkar det som om jag själv hade kvar immunitet mot också detta covidvirus, för jag blev sjuk i slutet av januari 2020 och det var en långvarig förkylning, men inte mer än så. Jag tog aldrig något vaccin, för när jag väl ville det så var det inte min tur på vårdcentralen. Så då tänkte jag att det går nog bra ändå. Och det gjorde det. 

Men numera ska alla vara friska jämt för vi kan inte vara borta från jobbet eller skolan. Förr i världen när jag var yngre så var det okej att vara sjuk, för det fanns inte så många botemedel, utan det gällde att klara infektioner själv från virus. Som bekant hjälper inte antibiotika mot annat än bakterier. Då 1957 var hela klassen borta i influensa, men det var ingen som skyllde på något land, för det var så vanligt med sådana årliga sjukdomar. Och att umgås med människor och vara sjuk gjorde att man skaffade sig ett immunförsvar. 

Vi vet ju hur det gick för indianbefolkningen i Sydamerika när spanjorerna kom dit. De anländande spanjorerna var kanske inte sjuka själva, men förde med sig smittkoppor till denna befolkning, som var fler miljoner än vad som bodde i Spanien vid den tiden på 1500-talet. Men med hjälp av sjukdomar och hästar (som inte fanns i Sydamerika) plus vapen kunde en liten skara män decimera befolkningen. Och stjäla guldet, som inte hade något pengavärde för den inhemska befolkningen. Men det hade det för spanjorerna. 

Nu kan det äntligen bli slut på alla konspirationsteorier om smitta från något laboratorium i Kina. Det är som vanligt att nya influensor kommer från Kina över något djur, som hålls i trånga burar och som smittar människor i deras närhet. Den tid vi lever i, där vi umgås över hela världen med flyg, gör att smittor sprids med stor hastighet. Det tog således bara ett par månader för smittan att nå mig i Sverige. Jag som aldrig reste någonstans. 

Här en genomgång varför smittan spreds i Sverige och hur och varför fler dog i Sverige än i grannländerna. Det verkar som om vår stora invandring hade ett finger med där också. Fler dog av dessa invandrare. Å andra sidan dog kändisar också. Som Adam Alsing vilket chockade eftersom han var bara 51 år. 

Den här gulliga sortens djur kan ha spritt covid-19 till hela mänskligheten. De såldes levande på djurmarknaden i Wuhan. Den är sedan 2020 nedstängd. En smittokälla borta. Men kulturen i Kina gör att alla djur kan säljas och hållas som husdjur eller ätas. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar