söndag 4 juli 2021

Datorer tar över världen med hjälp av människan

 UPPDATERAT

Terminator 2 var den bästa filmen på 90-talet tyckte många. Där visades hur vi stackars människor hade blivit slavar åt datorerna och det är uppfyllt nu ungefär när någon rysk grupp kan stänga lilla Coop, som ligger två kilometer från där jag bor. Ryssarna behöver inte vara på plats förstås. Bara med hjälp av ett dataprogram görs detta. Detta har drabbat länder över hela världen. Otroligt dumt säger jag. Att använda program som går att hacka och tvinga affärer med mat att hålla stängt. 

Värre krig kan man knappast tänka sig. Sluta tänk globalt när det gäller säkerheten. Säkerhet skapas bäst med små enheter, som inte fienden kan ta sig in i. Tusen företag i elva länder har drabbats över hela världen. Och nu måste varje liten affär i Sverige få besök av dataexperter, som kan ordna så att kassorna fungerar igen. Ett par hundra man jobbar dygnet runt med detta. 

Det är ett helt otroligt scenario som var fullkomligt okänt tidgare. Nivån är grotesk på anfallet. Lika illa som allt annat som ingen någonsin hade förutsett. Särskilt inte från regeringens sida. Vi älskar att ligga längst framme när det gäller teknik i Sverige. 

Nu ska de drabbade betala en lösensumma för att få tillbaka funktionen hos kassorna. Försvarsminister Peter Hultqvist ser mycket allvarligt på det som har hänt. Jaha. Bla, bla. Tänkte inte på det. Oförsvarligt. Vi hade ingen aning. Tänk vad kriminella kan hitta på! Men Coop kan väl öppna någon gång kanske. Närbutiken som används av dem som inte har bil. Annars får man åka någon mil med buss eller bil för att få mat. Så är det på landet. Tänkte inte på det, sade statsministern. 

5.7.2021

Jo det var Ransomware-hackarna Revil, som anses ha sitt fäste i Ryssland, som hackade bla kassorna i Coop. De kräver nu 598 miljoner kronor i bitcoin för att fixa systemet igen. Det skulle ta en timme, enligt denna kriminella grupp. Jag varnade redan 2013 för bitcoin för det används av knarkhandlare, kriminella och människor som vill tvätta svarta pengar. Men människor är giriga och systemet används även av sådana som spekulerar i valutor. 
Ännu mera teknik skulle dock lösa problemet. Snart kan kunderna sköta hela affären själva! Vilken fantastisk utveckling. Särskilt för alla som inte är bra på använda mobilen till allt. Men nu kan kassafolket uppfostra kunderna. Så att deras jobb inte behövs!


Detta gäller i dag den 5 juli. Kunder måste åka någon mil för att handla på Willys eller Ica som fungerar även nu. 1 kommentar:

  1. Annars tycker jag möjligen att man lite grand tappar respekten
    för hackarna nu när det visar sig att ens egen lokala Konsum-
    butik lyckats öppna igen. Dock utan självbetjäning i snabbkassa ...

    SvaraRadera