tisdag 20 juli 2021

Lars Weiss kilade vidare, tog ned skylten

UPPDATERAT

Jaha så dog också Lars Weiss i dag. Han hade varit sjuk ett tag i lungcancer. Han var något yngre än jag. Tommy Engstrand försvann i förrgår. Han var dock 81 år. Dog av kol fast han inte rökte. Så där kan man hålla på i evigheters evighet på äldre dar. Alla försvinner. De båda tillhörde min journalistgeneration. 

Jag har skrivit en bok om detta med döden och människor som försvinner, som heter Innan glädjen infinner sig. Vet inte om den blir publicerad. Vi får se. Här får ni ett smakprov: 

"Hon hade lärt sig att umgås med de döda. Hon kände sig nästan aldrig ensam längre. De fanns där hos henne. Det var bara när hon hade varit tillsammans med de levande, som ensamheten kom krypande när de inte fanns där längre. Men när hon satt där nu i ensamheten gick det lätt att föreställa sig hela huset fullt av de döda. De som levde före henne, för länge sedan. Hennes mormor och hennes mamma skulle ha trivts i hennes hus och därför bodde hon också här. Med en blomstrande trädgård och i huset på marken. Så levde hennes förfäder hela tiden för inte så länge sedan tillsammans med naturen. Så hade mänskligheten alltid levt, men vi hade tappat den tråden numera. Förbindelsen mellan naturen och oss själva. Vi trodde att det handlade om att skaffa flest prylar och ha flest miljoner på banken när vi dog. Då vann vi. Lite sant var det för hon ville också ge till sina efterlevande, precis som de andra som gick före hade gett till henne. Alla miljonerna som de tidigare generationerna hade åstadkommit var nedlagda nu i hennes hus."

16:44

I januari i år sade Anna Lindmarker som levde ihop med Lars Weiss. Jodå han fyller 75 år, men är pigg och jobbar som alltid. "jag kan tänka mig att i förhållanden där den ena blir riktigt gammal och kanske sjuklig och den andra fortfarande är ung så känns skillnaden mer. Men kärleken är vad kärleken är och vår består, får vi hoppas." Så sade hon då. Så fort det gick sedan tydligen ifall de inte visste att han hade lungcancer. Eller också ville hon inte prata om det. De har en tonårsson Willy tillsammans, som inte är vuxen än.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar