fredag 1 mars 2024

Navalnyjs begravning i Moskva

 UPPDATERAT

Det var långa köer ungefär som om det var en kunglighet som begravdes i dag i Moskva när Alexej Navalnyj begravdes. Massor av människor hade samlats för att ta ett sista farväl. Hans mamma och pappa var på plats. Det är en sorgens dag för Ryssland, men också ett öde som kanske kan gynna folket i Ryssland i längden. Han skulle naturligtvis ha levt om han inte hade återvänt till Ryssland 2021 efter att ha blivit förgiftad 2020 och vårdats i Tyskland. 

Det fanns inte en chans att Putin skulle ha låtit honom leva. Det var för farligt för honom nu här han vill sitta som president till åtminstone 2030. Hans grepp om makten är hårt. Han har styrt Ryssland sedan 1999.

13:48

Navalnyjs kista öppnades när den anlände till kyrkogården. Det är den sed som finns för rysk-ortodoxa begravningar. Att den döde ska kunna ses. Men lite svårt och känsligt när han har varit död i så många dagar. I vanliga fall ska begravningen ske dagen efter dödsfallet. Han dog den 16 februari. 

Det var tusentals människor som ville följa Navalnyj till sista vilan. Ser ni människorna på andra sidan kyrkan. Köerna sträckte sig kilometervis till kyrkan. 
Här syns Navalnyj i kistan. Seden bjuder att människor ska kyssa hans panna. Prästen har därför lagt ett band över så att människor kan kyssa detta istället för direkt på pannan. Ett kors eller krucifix kan också läggas i kistan. Hans mamma var framme och kysste honom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar