måndag 4 mars 2024

Örebro södra tågfälla för icke vana


Under 2000-talet har fyra personer omkommit vid Örebro södra, där man kan gå över efter att man har stigit av ett tåg och så passera över två olika tågrälsar. Det gjorde dessa omkomna personer, men de visste inte att de skulle vänta tills ljud- och ljussignaler hade tystnat. För dessa signaler varnar för tåg från båda håll. Så kunde olyckan med tre döda inträffa nu i slutet av februari. De gick efter varandra genom den grind som finns. Och trodde att signalerna gällde deras tåg, som de hade stigit av. 

De omkomna under 2000-talet heter Abdikarin Abdi Ali och han var 30 år och från Somalia. Han omkom 2017. De tre som omkom nu heter Ahmed Hussein 25 år från Somalia, Berivan Araz 21 från Turkiet och Youssef Qassam 13 år från Syrien. Det borde sitta skyltar på många språk just vid den här övergången, men det gör det förstås inte. Där skulle stå att man inte får gå när ljud- och ljussignaler är på. Det är livsfarligt. 

Istället så står där på svenska Se upp för tåg. Inte lätt att veta då hur man ska uppfatta detta. Särskilt inte när det är mörkt och man inte ser godtåget som närmar sig från andra hållet, för att det tåg de just steg av skymmer sikten. Inshallah betyder att Allah har hand om allt och att ingenting sker eller kan åstadkommas utan Allahs vilja. Men vid tågövergångar borde ingen lita på detta utan ta ansvar och ta hand om sig själva. Men det är inte lätt som utifrån kommande. 

Trettio farliga händelser rapporterades förra året vid denna tågövergång, men inget görs, för det är kommunen som har hand om marken och det finns ingen detaljplan för att ändra något. En tunnel skulle avhjälpa farorna, men det finns ingen plan för detta heller för det skulle bli för dyrt. Men att sätta upp belysta skyltar som säger, att det är livsfarligt att passera när ljud- och ljussignaler hörs och syns, borde inte kosta så mycket. Det kan spara framtida liv. Särskilt om de är skrivna förutom på svenska också på arabiska plus somaliska. 

Jag skickade detta råd till kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande John Johansson (s) i Örebro kommun. Han fick länk till det jag skrev ovan. Jag hoppas att detta blir av snarast möjligt. Det kan rädda liv. 


Så här ser den farliga övergången ut nu. Ingen upplysning om att man ska stå still tills ljud- och ljussignaler slutar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar