söndag 10 mars 2024

Kvinnan har plikter i hemmet enligt irländarna

 Det är väl lite märkligt att familjen är inskriven i irländsk grundlag. Det är lite som det var på 50-talet i Sverige då kvinnor skulle vara hemmafruar. Och männen jobbade och kunde försörja en familj på den lön som utgick då. Och en familj på Irland kommer också i fortsättningen att vara kvinna och man och inte något annat. 

Av ekonomiska skäl ska en kvinna inte behöva arbeta och därmed försumma sina plikter i hemmet. Så står det i Irlands grundlag och det innebär också att en familj är vad som sker i ett äktenskap. Människor ska var gifta för att vara en familj. Märkligt nog får män gifta sig på Irland med varandra. Så har det varit sedan 2015. 

Men den folkomröstning som nu ägde rum sade nej till förslaget att ändra grundlagen om familjen. Någon ska således vara en gift kvinna och stanna hemma om den inte kan/vill arbeta. Hela det politiska etablissemanget får nu backning på det de ville genomföra. 

År 2018 fick också en folkomröstning på Irland bestämma att nu skulle kvinnor få göra abort. Detta efter att det katolska Irland varit emot abort i alla tider. Även på Nordirland blev abort tillåtet 2020. 


Så här såg vårt kök ut på 50-talet fast inte så trevligt för det här är en villa. Det fanns bara ett fönster i vårt kök. Men dock ett matrum bredvid köket. Det där kylskåpet hade vi och ett skafferi som hade vädring ut så på vintern var det kallt där. Då var nästan alla kvinnor som bodde i lägenheterna runt omkring hemmafruar. Men inte min mamma; hon jobbade för det var hon van vid sedan barnsben. 


 

1 kommentar:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=qdKJ4WYL2FA
    Helmer Bryd - Käringar Ska Hållas Kort (1983)
    Skojigt ?

    SvaraRadera