söndag 17 december 2023

När tar krigen slut?

 Nu går vi mot jul och hoppas att det inte bryter ut fler krig i världen. Iran är på krigsstigen mot hela den kristna och judiska världen. Senast nu i Jemen. Dock stöds inte längre regeringen i Iran av dess eget folk. Denna religion islam kom till senare än både judendomen och kristendomen och när den kom till kunde inte profeten läsa eller skriva, så det hela byggde på muntliga berättelser och förvrängningar ofta av vad som redan fanns i judendom och kristendom. Det spelar roll när denna religion blandas ihop med politik. 

Delar av islams män har skrikit sig hesa under många år gentemot de andra religionerna. Samtidigt som Sverige och andra länder ständigt har understött dem. Det är något allvarligt fel när imamer ser världen som deras eget smörgåsbord. Och anklagar alla andra för att ha fel syn på hur världen ska skötas.

Hela vår kultur har byggt på kristendomen under mycket lång tid. Och det kommer inte att ändras, men nu vill regeringen också sluta att ge bistånd till länder, som inte vill ta emot sina egna medborgare när de utvisas från Sverige. Vi har varit mycket kristliga i våra ansträngningar att hjälpa världen mot bättre tider. Men nu går det åt ett annat håll. Krav måste ställas också där. Kristendomen ställde också krav. Men den filmjölksaktiga versionen som har funnits i Sverige under lång tid tyckte så synd om alla som inte hade det som vi. Inga krig och ständig ekonomisk uppgång. 

Men nu är det palestinier som tar över som den tidigare moderaten Mohammad Mohammad som bara gillar Palestinafrågan och inte bryr sig om något annat. Så han har gått med i miljöpartiet. Under 75 år har alla som är palestinier varit flyktingar. Inte bara de som eventuellt var vuxna då 1948 utan barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De har inte kunnat förlika sig med att judar skulle bo där också. Utan hatet har blivit värre hela tiden. 

Det är klart att dessa motsättningar aldrig tar slut eftersom barnen också uppfostras i samma anda. Jag är äldre än 75 år och har hört om andra världskriget av släktingar. Tänk om jag skulle ha hållit hatet mot tyskar vid liv och fört över det till mina barn och barnbarn? Vilken hemsk värld jag och mina släktingar då skulle bebo. 

Men i Sverige finns en vänster som har hållit Palestina under armarna fast det knappast bodde några sådana beduiner alls i landet utan nästan enbart kristna och judar för 300 år sedan. Dock utbröt genast krig ut 1948 när Israel blev ett land. Arabstaterna hatar detta folk och har sagt sedan dess att det är beduinernas eget land. 

Nu har Israel börjat att skicka nödhjälp direkt till Gaza sedan den egna militären sköt ihjäl tre från gisslan. Soldaterna litade inte på att de var judar utan trodde de var självmordsbombare. Stor tragedi! Större delen av Gazas befolkning är på flykt. Så det var inte så märkligt om gisslan tog sig fri själv. Nu ska militären lyssna till om människor pratar hebreiska och inte skjuta direkt. 

Den tredje advent är det i dag och alla människor önskas fred på jorden och till alla människor ett gott behag. Jag bär era hjärtan med mig, jag bär er i mitt hjärta. Parafras på EE Cummings. 

 


1 kommentar:

  1. De tragiskt ihjälskjutna hade i bästa fall kunnat bistå sina egna med värdefull
    information ...

    SvaraRadera