fredag 26 september 2014

Hästmannen fastnade

Filmen om honom fastnade och han själv har fastnat i tiden. Inte ens i sin mammas och pappas tid utan förmodligen i far- eller morföräldrarnas tid. Då män gick i slokhatt och bara hästar användes. Den stadiga typen ardenner. Jag kände igen allt i filmen från 50-talet: redskapen och att hästar användes. Detta beroende av att jag själv bodde på bondgård på somrarna i Blekinge. Då på 50-talet köpte till slut bonden traktor och byggde till ett skjul där den kunde vara.

Hästmannen är en dag yngre än jag. Han är född den 3 december 1945. Fast han ser ut som om han kom från 1800-talet. Men han har faktiskt två traktorer på gården, inte bara hästar, men vi fick inte se dessa modernare redskap. De är från 50-talet bägge, så det borde ha varit föräldrarna som köpte dem. En Volvo från 1952 och en Bolinder Munktell från 1957. Istället upprepades bilderna när de "moderna" och vanligare bönderna svischade förbi hans gård i sina traktorer.

Som sagt jag känner igen mig. För själv har jag litegrann fastnat i 50-talet också eftersom jag bor där mina föräldrar hade sommarstuga. Jag vet vad det beror av: att min mamma dog alldeles för tidigt. Och att jag ville bo någonstans där både min mamma och mormor hade trivts. Plus jag själv förstås, för då på 50-talet var jag liten och mamma och pappa hade ännu inte skilt sig. Och sommarstället betydde ledighet och föräldrar. Vi fick inte veta något om Stig Anders Svenssons bakgrund på så vis. Han bor på Råskog 6 i Eksjö och lär så göra tills han dör om jag har begripit det hela rätt.

Filmen om Hästmannens sista strid går i repris i morgon lördag kl 17.10 och på söndag kl 8.00. I den vanliga televisionen i tvåan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar