måndag 29 september 2014

Pippis pappa inte negerkung

Numera är Pippi Långstrumps pappa bara kung, för någon kunde ju ta anstöt av att han tidigare var negerkung i Söderhavet. Inte heller får Pippi dra i sina ögon så att de blir sneda så att hon liknar en kines. 

Det är en ny och förbättrad dvd-upplaga som har gjort att SVT går in och ändrar i filmen från 1969 då när vi var så omedvetet rasistiska gentemot andra folkslag. Också Astrid Lindgren skulle ha varit med på dessa ändringar tror Saltkråkan AB som förvaltar hennes kvarlåtenskap. Hon stod inte för att kränka människor.

Dessa filmer kommer att visas i Barnkanalen i december i år. Det finns dock människor som tycker att kungar är kränkande också, men dessa tas det inte hänsyn till. Och är hon inte riktigt mallig som tycker att hennes pappa är kung?

Ska inte alla gamla sagor ändras också? Som beskriver den utsatthet som kunde finnas förr i tiden. De fattiga kan ju bli stötta. Kungarna bestämde också över liv och död. Uppenbarligen kan inte barnen eller deras föräldrar försvara sig mot vad som sägs i TV, medan det däremot anses att det går att förklara att det står negerkung i böcker. Eller att gamla sagor får behålla sin form. Var går gränsen för censur?

Här har jag tidigare skrivit om att Författarförbundet gillade ordet neger. Och här skriver DN en ledare i dag om den obehagliga trenden att tvätta konsterna från icke korrekta associationer. 

1 kommentar: