fredag 16 april 2021

Extremister bland kvinnor i Sverige mer aktiva

Sverige har tidigare liknat sina grannländer Danmark och Norge, men liknar nu istället Holland och Belgien när det gäller extremism hos kvinnor med våldsinslag. Varför har det blivit så? Det blir nästa forskningsprojekt för Institutet för framtidsstudier, som i dag presenterar sin nya forskning kring våld hos kvinnor i extremistmiljöer. I vänsterkretsar är det högutbildade kvinnor utan problem att få arbete, som blir extremister medan det i islamistiska miljöer är lågutbildade kvinnor beroende av bidrag och i högerkretsar är det kvinnor som befinner sig mittemellan dessa båda grupper.  

Ungefär 15 procent av extremisterna är kvinnor och 200 av dem har kartlagts av Säpo och ingår i forskningsprojektet som nu presenteras. Varför behöver vi veta detta? Det är intressant därför att ingen visste att kvinnor var så aktiva som nu har bevisats. I Holland och Belgien är folkomflyttningen också stor, precis som i Sverige och de länderna har varit öppna och tillåtande till invandring. Precis som Sverige. Det kan vara därför Sverige liknar dessa länder när det gäller extremister. 

Det senaste paret som greps för förberedelse till terror var en man och en kvinna från Afghanistan. Där arbetade bägge med bidrag från staten och kvinnan studerade också. De var bägge skrivna i Järfälla. De hade varit här åtminstone sedan 2017 och har skött sig tidigare. Bägge nekar till brott. Att kvinnor inte räknas in som våldsamma kan ha att göra med könsfördomar. De kvinnliga IS-medlemmar, som har återvänt till Sverige, slipper oftast straff. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar