onsdag 7 april 2021

Soran Ismail våldtog aldrig kvinnor

 UPPDATERAT

Soran Ismail visas just nu på SVT. Jag orkar inte se detta program. Det räcker med att jag blev överfallen som liten flicka ett par gånger på väg från skolan. Jag skrek, slogs och grät och kunde bli fri. Så inget hände egentligen, men jag glömmer det aldrig. Jävla idioter rent ut sagt. Det medförde att jag gick omvägar hem, inte rakaste vägen för den var farlig. Men jag berättade det aldrig för någon att jag hade blivit överfallen. Nu har det blivit skandal för att SVT inte har med offrens berättelser. Jag såg den ledsna, ihopskrynklade damen som hade ansvar för detta i går på SVT och hon menade att det inte handlade om skuldfrågan så därför var de inte med. 

Det verkar lite märkligt att göra denna framställning av den stackars Soran Ismail som inte har gjort något, inte enligt rättsväsendet, men han tänkte ta livet av sig, den stackaren. För det var så hemskt att han blev anklagad. Det har blivit stor debatt om detta i medier och på internet. Senast ut är Kajsa Ekis Ekman som menar att SVT aldrig frågade offren, fast de har påstått detta. Också advokaten Massi Fritz rasar i SVT och menar att de kvinnor hon har företrätt mått dåligt och är traumatiserade av sina upplevelser. 

SVT har själv skrivit om kritiken mot programmet. Det är deras skyldighet eftersom vi alla bidrar till att de kan göra program över skatten. Och det går inte att avsäga sig SVT och säga att man inte har TV. Det gick förr i tiden när det var licens per hushåll, men nu är det per person över skatten så att det ska bli alldeles rättvist. 

Det var nog dumt av Soran Isamil att ställa upp på detta program. Han är född i Iran och kan ha en annan syn på sex än svenska kvinnor har. Det är aldrig bra att framställa sig om offer rakt igenom. Men det gör han genom att säga att han har legat med hundratals kvinnor när han till slut slog igenom som komiker. Innan dess fick han inte till det hos kvinnorna. Om han har farit ovarsamt fram med någon eller inte frågat om samtycke vet han inte för han har glömt alla dessa kvinnor.

Är det så att män numera alltid ligger med kvinnor vare sig de vill det eller inte? Är vi kvinnor så lössläppta? Minns inte kvinnor alla de män de har legat med? Är det så i yngre generationer? Jag har inte något svar på detta. Men uppenbarligen är det så att många utifrån kommande tror det. Kulturskillnader kanske. Det är eventuellt därför våldtäktanmälningarna ligger på kring 9 000 nu per år och inte 6 000 som de gjorde för tio år sedan?

Här skriver Document om synen på våldtäkt inom islam. 

15:38

Här berättar en av de målsägande kvinnorna för Veckorevyn att hon inte ställde upp för att hon var rädd hur SVT skulle använda hennes ord. Att de skulle formas efter deras agenda. 

16:50

Jodå det kommer en serie om Meetoo i höst hos SVT. Det ska bli en serie i åtta delar och SVT går ut med detta redan nu efter den häftiga kritiken. 

10.4.2021

Här berättar en annan av de målsägande hur de känns att inte få med något perspektiv annat än Soran Ismails utsaga i SVT:s dokumentär. Jorun Collin är redaktör för dokumentären och hon menar att det inte var uteslutet med kvinnornas perspektiv, men denna målsägande säger att hon aldrig blev tillfrågad om det.  Enligt denna målsägande fanns det aldrig något syfte med att ha med kvinnornas perspektiv. Det var Jorun Collin tydlig med från början. 

Så här är synen på samtycke i Sverige. Men detta skiljer sig mycket från synen i andra länder. Särskilt inom islamska länder där kvinnor ska vara underordnade. 


1 kommentar:

  1. "Är det så att män numera alltid ligger med kvinnor vare sig de vill det eller inte?"

    Sedan (de blå) pillren kom finns inte längre några ursäkter ...

    SvaraRadera