söndag 30 april 2023

I dag används den nya balkongen på Stockholms slott

 I dag fyller kungen 77 år och äntligen kan han och familjen använda den balkong, som aldrig färdigställdes på slottet. Den finns med på Tessins originalritning över slottet, men räcket gjordes aldrig och därför har ingen kunnat gå ut på koppartaket. Nu har räcket färdigställts och för första gången används således denna balkong i dag. 

Nu blir kungen lika gammal som jag är. Det skiljer något halvår på oss. Jag föddes 1945 och han 1946. Alla barn som föddes då var ett hopp om en ny tid. Men sedan vi blev äldre har vi häcklats många gånger. Men låt oss alla glömma detta denna kalla vårdag då vinterkläder fortfarande behövs. När kungen föddes regnade det sju millimeter och var sju grader varmt. Ungefär som nu i dag 77 år senare fast det ska inte regna. Dock lite vårvindar friska lär förekomma. För alla som vill följa firandet så pågår det från tolvtiden i dag och under eftermiddagen. 

Som ni förstår tycker jag att vi ska ha ett kungahus. Det är tradition och den tycker jag om. Det vore trist med en president. Att Skandinavien har kungahus är roligt och bra. Mycket trevligare än någon annan statschef. Ungefär två tredjedelar tycker likadant av det svenska folket. 


Det här är den nya balkongen, som finns över västra valvet på slottet. Där kan alla som vill se kungafamiljen i dag stående på den yttre borggården. Grattis kungen till 77 år!

Här stod så en del av kungafamiljen och såg ned på yttre borggården och vad som där försiggick. 
Nedanför tog kungen emot blommor från barn och hyllades på sin födelsedag. Bilderna från Hovet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar