måndag 1 maj 2023

Majfirandet kapades av politiken

 Det finns traditioner kring maj som handlar om majstång och att löva, vilket betydde att hoppas på god skörd och ett bra år för bönderna, men den där traditionen, som var och är starkare i Tyskland för där kommer löven på träden tidigare, kapades så av socialdemokratin på 30-talet och så blev 1 maj ett hopp för framtiden och "sista striden det är" och Internationalen. 

Denna dag var tidigare på medeltiden en apostladag och blev sedan en helgondag. Då var den också en röd kyrklig dag. Men år 1772 blev dagen av med sin helgstatus och var inte längre en röd dag. 

Det var 1939 som dagen åter blev röd och det berodde av de demonstrationer, som organiserats under flera år. Det var första gången som en icke kyrklig dag blev helgdag. Per Albin Hansson var statsminister både före och under andra världskriget. Så socialdemokratin dominerade. 

Men nu har åter debatterats om inte denna röda dag borde återgå till vardag och istället kanske annandag pingst som togs bort som röd dag borde bli helgdag igen. För alla våra röda dagar har annars anknytning till den religiösa och kulturella tro som finns i landet. Det är som ni vet kristendomen. 

Jo det var TV4 som i morse tog upp traditionerna kring 1 maj, som under många hundra år handlade om att det var nu sommaren gjorde sitt intåg på riktigt. Urgammal tradition för alla var beroende av naturen och vädergudarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar