onsdag 14 augusti 2024

Journalisten Inas Hamdan förföljs av den egna folkgruppen

 Inas Hamdan jobbar på Sydsvenskan och det var hon som avslöjade vad som skreks på arabiska vid demonstrationerna mot Israel och för Palestina. Där skreks slagord för Hamas och för Hizbollah. Men på engelska var slagorden mera dämpade. Dagen efter att Sydsvenskan publicerat detta så ringde hennes redaktionschef till henne och sade att demonstranter stod utanför hennes bostad och ropade hotfulla slagord mot henne. 

De menade att hon var sionist (judisk nationalist) och hade blod på sina händer och att de skulle återkomma gång på gång. Hon kunde inte gömma sig för hon stöttade folkmord. Hon är själv palestinier och sågs som en förrädare av sitt folk. Och hon hade länge varit utsatt för trakasserier då människor ringt till hennes släkt för att de skulle tysta henne. Och personer har också skrikit åt henne på gatan. Detta sedan den 7 oktober förra året då kriget började mellan Israel och Palestina. 

Men denna gång när de stod utanför hennes hem ville hon inte längre hålla tyst om detta, som hon hade gjort tidigare. Det var en gräns som passerades och det kändes som om demonstranterna kunde gå hur långt som helst. Sydsvenskan har polisanmält denna händelse. Och Inas Hamdan är glad att hon bor i Sverige där det är helt okej att granska och yttrandefriheten är stor. Hon kom till Sverige några månader gammal från Syrien år 2000. 

Palestinier är en särskild folkgrupp eftersom de aldrig upphör att vara just palestinier. Även om de aldrig har bott i Palestina så är de födda palestinier till andra palestinier, som har flytt från landet. Både israeler och palestinier anser att Gud/Allah har gett landet till dem för Abraham som levde för nästan 4 000 år sedan är deras stamfader. Den palestinska nationalismen uppkom inte förrän på 1960-talet i och med Yassir Arafat och PLO. Men religionerna gör att konflikten är mer än tusenårig. Och därmed rätt olöslig. Romarna fördrev judarna från Judéen år 70 e.Kr. och de kallade området för Palestina. Judar befann sig i diaspora (i ett annat land än deras eget) under tusentals år tills de utropade sitt land Israel år 1948. Efter andra världskriget. Det brittiska styret lämnade då området, medan FN hade försökt bilda Israel, men misslyckats. FN hade dock beslutat att området skulle delas mellan palestinier och judar. Med Jerusalem som gemensam huvudstad.

Inas Hamdan är själv uppvuxen i en konservativ palestinsk familj, men har genomgått en utveckling där hon först sökte sig djupare i sin tro och sedan vände sig mot den. Hon har valt att ta av sig slöjan. Hon fick Stora Journalistpriset förra året för sin granskning av Al Jazeera och deras rapportering på arabiska av koranbränningar och att socialtjänsten kidnappar barn i Sverige. 

PS. I Sverige finns omkring 7 000 palestinier, men de blir fler eftersom också barn räknas in i denna folkgrupp även om de är födda i Sverige. Vänstern är för Palestina så därför skapas denna motsättning mellan folkgrupper också i Sverige. DS.


Här är den artikel som journalisten Inas Hamdan skrev i Sydsvenskan den 24 juli som gjorde att hon utsattes för en palestinsk demonstration utanför sitt hem. 

1 kommentar:

  1. https://www.dn.se/kultur/bade-eufori-och-protest-nar-elissa-intog-kulturfestivalen/
    Ovanstående apropå vem som tycker vad om vilka i den här konflikten.
    "Till skillnad från de flesta libanesiska artister som inte vill tala om politiken i Libanon, vågar Elissa uttrycka sin åsikt. Hon är kristen och motsätter sig öppet den shiamuslimiska milisen Hizbollah."

    ”Israel är min fiende och jag säger det offentligt, men de gjorde inte mot oss vad Hizbollah och makteliten i Libanon gjorde mot oss”, sa artisten i en tv-intervju för två år sedan. ..."

    Skulle kanske ha gått på den där konserten ...

    SvaraRadera