torsdag 6 augusti 2015

Jag ville också hjälpa tiggarna

UPPDATERAT
Och under större delen av mitt liv har jag i cirka 40 år gett till människor, som har tiggt i samband med att de har spelat en trudelutt i tunnelbanan eller på gatan. Jag skrev till och med en artikelserie när jag började på DN kultur (eller teaterredaktionen som det hette) om alla gatumusikanter som spelade på stan, tog fram dem som människor helt enkelt. Och förra året i februari skrev jag en artikel på SVT Opinion om tiggarna i Högdalen och kallade dem för hjältar. 

De påvisade verkligen behovet av hjälp där de bodde i sina hopsnickrade skjul bredvid T-banan. Och nu skulle deras hem rivas och forslas bort. Alla människor tror jag är mer eller mindre benägna att hjälpa till när någon är i nöd. Det ingår i den mänskliga naturen att vara medkännande och inse hur eländigt det är att tigga. Jag blev erbjuden att fortsätta skriva på SVT Opinion om tiggarna, för redaktionen gillade min artikel. Fast jag var tveksam till att bli känd som tiggarförespråkare och expert. När fenomenet inte borde finnas.

Jag har skrivit många gånger sedan dess på bloggen om dem. Har följt dem när de inte har kunnat vräkas från en ödetomt i Malmö för att juridiska finter har fått myndigheterna att backa. Har konstaterat att i Lund, Karlstad och i Uppsala är politikerna beredda att upplåta mark åt dem. Det finns kring 300 illegala bosättningar i Sverige av tiggare. Och det går inte att få bort dem för vår lagstiftning är så krånglig när det gäller avhysning. Tiggare får redan nu miljoner av oss i Sverige. I Göteborg får tiggarna till exempel 90 miljoner under fem år. Förutom då att vi betalar över EU och direkt hjälper till i Rumänien genom ett specialavtal. 

Men sedan länge ger jag ingenting mer till tiggare. Det skulle i så fall kanske betyda att jag själv inte skulle ha tillräckligt till mat, kläder eller för att bo eftersom jag inte har särskilt stora inkomster. När de nu är så många och sitter utanför i stort sett varje affär. Det är inte vårt jobb i Sverige att ta hand om medborgare från andra EU-länder. I Umeå kom man fram till att det inte var förenligt med likställigheten mellan invånare i kommunen att ge mark till tiggare. Det skulle bli särbehandling istället för jämlikt med de som redan bor där.

Och nu säger vice statsminister Åsa Romson (mp) att det var fel att vandalisera sd:s reklam i tunnelbanan. Den som handlade om tiggare. Att det är olagligt. Ja, det är klart att det är. Folkliga galna hopar med människor ska inte bestämma vad som är rätt eller inte. Det har vi andra instanser till. Och självklart har alla rätt att använda den yttrandefrihet och tryckfrihet vi har i Sverige. Här kan ni se vad jag skrev om den saken tidigare.  Det är bra att gränsen nu dras vid upplopp och olagligheter också i miljöpartiet. Samt att även Åsa Romson tycker att tiggeriet på gatorna ska upphöra. Hon säger det. Frågan är bara hur.
7.8.2015
Självklart så lägger JK ned alla anmälningar om reklamen i tunnelbanan. Det finns inte minsta skymt av tryckfrihetsbrott i dessa texter. Det blir inte ens någon förundersökning. Var och en som vet något om vår lagstiftning kunde lista ut detta. Det är hatet mot sd som har gjort att alla anmälningar har kommit in. Anmälarna uttrycker sin ilska, bestörtning och oro över detta kampanjmaterial, säger JK. Jo de tycker inte detsamma som sd, men detta är inte hets mot folkgrupp eller något annat. Vi har fortfarande tryckfrihet i landet. Skönt! Det kom in totalt 87 anmälningar.

Här kan ni läsa vad Justitiekanslern säger om dessa anmälningar. Inga åtgärder vidtas.

8.8.2015
Här kan ni läsa vad jag skrev om anonyma mobbar och yttrandefrihet år 2009. En citatsamling genom århundradena. Detta tål att läsas om och om igen.


En fjäril behöver inte tigga. Det borde inte heller människor behöva göra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar