söndag 30 augusti 2015

Peter Wolodarski ser ett flyktingspöke

UPPDATERAT
Han menar i en ledare i dag att vi visst kan ta emot alla flyktingar. Det betyder bara att vi tar hand om en flykting per tusen invånare i EU och trots att EU har vuxit fram ur andra världskrigets ruiner så "står vi handlingsförlamade inför en av vår tids viktigaste frågor: att erbjuda samlat och ordnat skydd åt flyende människor". Men det är inte självklart att människor alltid ska stå på tå för att erbjuda stora massor av människor skydd från krig. Denna dystopi har vi inte haft framför ögonen sedan andra världskriget. Det stämmer. Det är rätt sunt att tro att världen inte alltid ska befinna sig i krig och det vore att vakna upp i en krigsfilm ifall vi alltid såg verkligheten som att det ständigt pågick krig och att vi måste akta oss för våra medmänniskor. Eller ta hand om dem för världen är ett förfärligt ställe, utom just där vi bor. 

Peter Wolodarski tillhör naturligtvis eliten och det han ser är uppifrån i ett elfenbenstorn och ned på de andra stackarna. Inte heller kan han ta något stort grepp på verkligheten. För det är en dagstidning. Jag vet hur det är. Har själv befunnit mig där på DN och jag minns att Lasse Linder på Kulturen en gång frågade mig varför jag krånglade till allt och inte bara följde med strömmen. Ungefär så, minns inte de exakta orden. Jag hade den gången inte något svar och det är därför jag minns vad han sade än i dag. Lasse Linder tillhörde de som var födda in i den världen på DN med en pappa som hette Erik Hjalmar Linder och bara behövde fortsätta leva under de villkoren resten av sitt liv. Han gör det fortfarande. Sådan var inte jag med föräldrar som inte var berömda eller rika. Inte heller var jag kommunist.

Det är fortfarande tidens melodi för eliten att vara såsom präster och stå högt över massan och predika för dem. En folkskollärarattityd fanns på DN då och finns där fortfarande: bara läsarna kan ta in det vi säger så blir världen bra. Problemet är att sedan 90-talet har världen inte blivit bättre utom rent medicinskt, vilket gör att barnen överlever i större antal än då. Det har i sin tur gjort att befolkningen i till exempel Somalia har vuxit katastrofalt. Befolkningsökningen ligger på mer än 1000 procent nu där och varje kvinna föder i genomsnitt sex barn. De var kring 3 miljoner år 1975 men är nu fler än vi i Sverige: drygt 10 miljoner. Befolkningen har inte klarat sig själva där sedan 60-talet utan ständigt varit beroende av hjälp utifrån. De vita människorna har hela tiden kommit med krishjälp för att deras Gud påbjöd detta.


Den sönderhackade världsbild som medierna erbjuder oss med bilder till exempel av stackars flyktingar som försöker ta sig till Storbritannien är ren propaganda i efterföljd av Goebbels i Nazityskland. Men den här gången är det i det godas tjänst som dessa bilder förmedlas. De stackars svarta ska få tillgång till all den välfärd vi har skapat. Bottenproblemet är att inget har hänt med en del länder sedan andra världskriget. De lever som de alltid har gjort på jordbruk, fiske och lite annan odling eller jakt medan vi i Västvärlden har gått över till ett nytt samhälle. Men befolkningsökningen är katastrofal.

Vår godhet har skapat vaccin mot det mesta och inga sjukdomar decimerar längre befolkningar, vilket har varit naturens sätt att tidigare i världshistorien skapa balans på jorden. Inte heller har vi haft så stora naturkatastrofer att världens befolkning har minskat. Tvärtom så ökar den hela tiden och vi konsumerar jordens resurser i allt snabbare takt. I år var de redan slut den 13 augusti fick vi veta. Vi är helt enkelt för många som delar på en planet som aldrig blir större. Redan på 1970-talet diskuterades denna överbefolkning som skulle få svält att bli vanligt. Men sedan införde Kina ettbarnspolitik och vetenskapen uppfann mat som räckte till bättre. Och våra kommunikationer utvecklades så att vi kunde fördela maten till fler. 

Grundproblemet är att vi är för många på denna jord, men det är tabu att diskutera numera. Vi ska vara jämlika allihop, vilket betyder att kvinnor får föda hur många barn de vill. Och barnlöshet ses som en olycka. Jordens befolkning år 2050 beräknas bli 10 miljarder och varje sekund föds nu två barn. Förut fanns det räknare på internet, men det är för skrämmande att se hur befolkningen växer i realtid. Naturligtvis går vi mot katastrofer. Och de kommer att bli större och komma med kortare intervall. Krigen i Mellanöstern och Afrika kommer att decimera befolkningen precis som andra världskriget gjorde det i Europa. Och de kristna vita kommer att försöka hjälpa för det är inbyggt i mänsklighetens natur det också. Vi som lever nu måste försöka leva de bästa liv vi kan. Men betyder det att ta hand om resten av världen? Det måste var och en av oss besluta.
15:38
Wolodarski konstaterar själv att i år har antalet migranter till Europa stigit till kring 1 miljon per 500 miljoner invånare i EU. Dubbelt upp mot förra året. Och siffrorna ökar för varje dag. Romerna i Rumänien eller Bulgarien har knappast kapacitet att ta hand om några flyktingar. Inte heller vill flyktingarna stanna i Ungern eller dit de kan ta sig först i Europa som Grekland, utan vill vidare till Tyskland eller Sverige. Och när de kommer hit blir de besvikna över att de har betalat så mycket, för att sedan bli internerade var som helst. Många protester har det varit under året. Senast här på Dalagärde vandrarhem på Hisingen så protesterar flyktingar över att de måste lämna det som de har vant sig vid, för det kommer så många nya som måste få plats. Men i morgon måste de åka, säger Migrationsverket. Informationen kom tre dagar innan de måste flytta, men Migrationsverket säger att de informerar så fort de själva vet. Migranterna styr inte Migrationsverket.


Den här bilden tecknade EWK redan på 60-talet
Problemen är desamma än i dag
Teckningen heter Moder Jord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar