lördag 8 augusti 2015

Vi kan inte ha illegala kåkstäder

Det tycker regeringens samordnare Martin Valfridsson, som om något halvår ska presentera en nationell lösning på problemet med kåkstäder. Han menar att den som kommer hit för att tigga måste kunna få ihop tillräckligt med pengar för att betala för ett boende och inte slå läger i parker eller på annans mark. Och man kan inte särbehandla EU-migranter, menar han. Det finns kring 300 illegala bosättningar i landet. 

I Helsingborg hyr kommunen campingplatser åt EU-migranterna sedan i maj. De som campar betalar tio kronor per natt och kommunen betalar för att de ska kunna duscha, ha en enkel toalett och möjlighet att laga mat. Detta kostar kommunen kring 50 000 i månaden. Och sedan detta infördes har kommunen inga fler illegala bosättningar.

I Uppsala planerar man en laglig bosättning på kommunens mark. Där menar man att det blir billigare än avhysningar av illegala läger, som ständigt ändå kommer tillbaka. Och att det inte kommer att kosta mer än städning och sanering, som kommunen redan betalar efter EU-migranter. Där kommer också att finnas toaletter, tvättmöjligheter och sophämtning. 

Martin Valfridsson berättade i våras att han såg både kriminalitet och organiserad prostitution hos de tiggande, något han hade hoppats på att få slippa se, men de utnyttjas främst av sina landsmän, menade han.
9:13
Ett illegalt läger sattes i brand i natt. Det var flera husvagnar som brann under Älvsborgsbrons fäste i Göteborg. En man syntes springa från platsen. En undersökning om mordbrand pågår. Ingen skadades vid branden. Elva personer bodde där. 
10:46
Det har funnits tiggarläger här länge. I juni revs det läger som fanns vid Götaälvbrons fäste då för det behövde städas. Fem ton skräp togs bort bara på ena sidan om vägen. Där fanns cyklar, TV-apparater och massor av kläder.
13:59
Det var en man med machete, som anföll en kvinna i ett tält i natt. Hon skrek och de andra vaknade. Han tände också på tältet. Mannen var i 30-årsåldern och han är nu misstänkt för grov mordbrand. En ryggsäck är hittad och en hammare. 
17:05
Alla de 90 mobiltelefonerna som stals i Norrköping under Bråvallafestivalen är nu återlämnade. Det var en 27-årig romsk man ifrån Rumänien som stal dem. Fler än han var säkerligen inblandade i stölderna, men bara han sitter häktad. Fyra personer greps initialt i juni.
9.8.2015
Den 11 september i år kommer det att bli en stor konferens om tiggarna i Sverige. Meningen är att minska antalet utsatta EU-medborgare, som befinner sig i Sverige. 

Så här säger Åsa Regnér som är barn- äldre- och jämställdhetsminister:

"Jag är bekymrad över att många i Sverige lever under svåra förhållanden; sover under broar, i tältläger eller på gatan. Det är inte bra ställen att leva på. Olovliga bosättningar är inte heller tillåtet och lagstiftningen måste gälla för alla. Jag har mött utsatta EU-medborgare i läger i Stockholm och talat med dem om deras situation. Många har sina barn kvar i hemlandet. På landsbygden i Rumänien besökte jag en skola där hälften av eleverna hade frånvarande föräldrar som sökte försörjning i andra länder."

8:45 
Här slåss tiggarna i Enköping om vilken plats de har rätt till. En man i 50-årsåldern och hans hustru blev misshandlade under lördagskvällen av ett gäng yngre män. En man i 20-årsåldern greps och är anhållen för grov misshandel. Samtliga var enligt polisen EU-migranter. Och detta låter vi som samhälle pågå genom att ge tiggare pengar. Annars fanns det ingen anledning att slåss om platserna.
15:59
Ett par till av de som misshandlade och är i 20-årsåldern är gripna av polisen. De sparkade och slog mannen med baseballträ. Mannen är allvarligt skadad, men inte livshotande. Han fick en spricka i skallbenet, kanske behöver opereras.
11.8.2015
Det blir inga campingar för tiggare i Göteborg. Hellre ska det bli härbärgen för dem. Göteborg har satsat 90 miljoner kronor under en femårsperiod på denna kategori människor. Projeket involverar EU-programmet FEAD som bidrar med 78 miljoner och Sverige med 12 miljoner kronor på detta. Verksamheten drar igång på allvar i höst. Frivilligorganisationer ska arbeta med detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar