tisdag 15 augusti 2023

Att elda upp böcker

UPPDATERAT

 Att skriva en bok är yttrandefrihet, men att bränna en bok är förkastligt och hets mot folkgrupp. Är detta sant? Jag har skrivit en bok som snart kommer ut (vilket ni kan se här till höger). Om någon nu blir så ilsken på dessa skrivna ord, att de vill bränna denna min bok så är det som det ska. Det är upp till var och en att göra så. Denna bok är inte helig. Och att göra så är inte hets mot varken någon folkgrupp eller mot mig som kvinna. 

När jag flyttade till min mindre bostad så slängdes många böcker. Jag kunde inte ta med dem till mitt nya boende. De gick i soporna och eldades upp av kommunen och bidrog till att värma bostäder. Det var helt okej. För vad ska man göra när alla böcker som jag och andra hade samlat under århundraden (jo det fanns gamla biblar där också) inte får plats längre?

Men nu handlar det om koranen som är helig för en del människor. Dock inte i vårt avkristnade land där kyrka och stat skildes åt för dryga två decennier sedan. Det senaste är att terrorgruppen al quida hotar Sverige och Danmark för att dessa båda länder tillåter koranbränningar. Och kanske ska ordningslagen ändras så att landets hotade säkerhet kan göra att dessa medvetna förstörelser av koranen stoppas, för det ska betraktas som hets mot folkgrupp. Nä så är det väl inte riktigt ännu? Men tanken är att polisen och Säpo eventuellt ska kunna stoppa dessa yttringar av hat mot en bok. 

Detta kommer att dras i långbänk för debattens vågar är höga nu om hur detta ska hanteras. Och visst får man förstöra en bok offentligt med tillstånd av polisen för dessa sammankomster. Eller göra en performance av det hela och smula sönder koranen med rivjärn, som också har gjorts. 

Ja så var det den där Jomshof som har uttalat sig nedsättande om Muhammed, fast en del tycker att det var enbart sant. Men då vill oppositionen har en omröstning om honom. Ska han verkligen sitta som ordförande i justitieutskottet med den synen på Muhammed? 

Ja även Jomshof har yttrandefrihet även om det retar muslimska länder. Han ska inte tystas och det blir kanske inte så heller eftersom oppositionen inte har majoritet i detta utskott. Han tänker inte avgå. Först ska utskottet ta ställning till om det ska bli någon omröstning den 31 augusti. Det faller väl redan där kanske. Sedan blir det då eventuellt en sådan omröstning en vecka senare i utskottet. Som vanligt handlar det om att sd är det värsta parti som tänkas kan sedan det där hände i Tyskland ni vet. För 90 år sedan när en diktator kom till makten. Det drabbar fortfarande vänsterpolitiker hårt. Så de hade ett pressmöte i går om detta förfärliga uttalande av Jomshof. 

Men annars är det skjutningar och mordförsök eller mord plus sprängningar av hus i Sverige i stort sett varje dag. Men det är inte något att diskutera för vänsterpolitiker, för det är för det mesta andra generationens invandrare som åstadkommer detta. De som är uppfostrade i detta vårt underbara Sverige, men inte tycker att det duger. De har haft vänsterpolitiker, som har bestämt hur deras liv ska se ut. Och deras Sverige är inte tillräckligt åt dessa unga. Kan det ha något med deras kultur att göra?

16.8.2023

Nu säger Johan Pehrson liberalerna att de inte tänker rösta bort Jomshof för det är en vettig ordning att inte byta ut utskottens ordförande under valperioden. Detta är gammal praxis. Bra talat! 

Illustration från 1307 där Muhammed får ta emot koranen från ärkeängeln Gabriel. Heliga ord är heliga i evighet. Och får inte förstöras. Profeten får inte avbildas, men här gjordes det ändå. På ett pergament i dåvarande Persien numera Iran. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar