måndag 28 augusti 2023

Peter Wolodarski har missförstått sin roll

Det var länge sedan jag prenumererade på DN. Eftersom jag slutade där som journalist i förtid så får jag heller inte den tidningen som pensionär. När DN gjorde Greta Thunberg till sin chefredaktör för en dag för snart tre år sedan så tyckte jag att tidningen eller chefredaktören hade blivit galen. 

Men kanske är det rätt och lagom åt Lena Andersson att Peter Wolodarski ger sig på henne och tar heder och ära av henne. Nej naturligtvis inte. Så ska inte en chefredaktör uppföra sig. Inte mot någon enstaka journalist. Lena Andersson har presenterat "stolligheter" enligt chefredaktören. Jaha. Chefredaktören Tove Lifvendahl ger sig i Svenskan in på ett försvar för Lena Andersson som numera är skribent där. 

Personligen tycker jag inte detta heller är särskilt bra. Att chefredaktörerna slåss inbördes. Men det är väl följden av den alltmer förpestade luft som gör att allt blir politik även i massmedierna. Jag minns att när jag som ung tog del av det tidiga 1900-talets sätt att skriva i tidningar så blev jag förvånad över de hårda orden. Men det var då som nu splittring i samhället. Vi hade bara en respit under några årtionden, då Sverige kunde leva på sina lagrar från andra världskriget för att vi slapp delta. 

Men nu när världen håller på att gå under vart tionde år för att vi människor förstör jordens klimat, så är det detta som är så hårda vetenskapliga fakta att det inte ens behöver diskuteras. Och så kommer här Lena Andersson och bidrar med sina egna små iakttaganden precis som om hon var en icke journalist som inte förstod att rätta in sig i ledet. Det heliga undergångsklimatet får inte ifrågasättas. 

Själv tror jag aldrig på undergångsvisioner. De härstammar från bibeln och beror säkerligen av att människor har drabbats av exempelvis stora översvämningar när inlandsisen under många år smälte och vattnet steg över landet runtom i världen med 130 meter. Vilken enorm katastrof! Till slut smälte isen bort för cirka 10 000 år sedan från norra Sverige. Sverige låg då till stor del under havsvatten eftersom den tunga isen hade tryckt ned landet. Och ännu i denna dag höjer sig landet där jag bor ungefär med en centimeter vartannat år. Ingen människa deltog dock i denna uppvärmning av jorden. 

SVT:s Erica Bjerström har blivit klimatets egen clown genom de olika rapporter som hon bidrar med från sina egna upplevda små äventyr och sina feltolkningar av jordens temperatur. Hon är med på den där resan mot den överhettade jorden precis som en stor del av journalistkåren. Men henne kommer Peter Wolodarski aldrig att ge sig på. För han har ingen personlig trist erfarenhet av henne på den egna tidningen. Och hon håller sig i mitten av den tolkning av klimatet som vi alla ska ansluta oss till. Vi kommer att se världens is smälta totalt och haven kommer att dränka oss och det är vårt eget fel. 



Allt över 20 grader är livsfarligt enligt de nyaste rönen. Då ska det varnas för att gå ut för landet kan självantända. Tidigare så var detta en härlig sommar även i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar