onsdag 5 juli 2017

Avloppen svämmar över

Förr i tiden när vi hade enskilda avlopp så blev aldrig badvattnet förorenat där vi bor, men nu är det så. Med Intestinala Enterokocker, läs avföring. Värmdö kommun skryter på sin hemsida med att de är så duktiga när det gäller Östersjön med att minska övergödningen, läs fosfater från jordbruket, men de nämner inte att det är skit i vattnet både vid Ålstäket och längs Torsbyfjärden. Nya prover tas i dag vid badplatsen och så får vi se om det går att bada kanske till helgen. Svanfamiljen som brukar bo vid stranden finns där inte år. Jag förstår varför.

Inte bara Värmdö har problem utan detsamma har inträffat vid Jönköping i Vättern, där en barnfamilj upptäckte det orenade avloppet vid stranden. Det fungerar så runt om i landet att kommuner släpper ut avloppsvatten direkt ut i sjön när det inte finns kapacitet att ta hand om detta. Och så kan det bli tydligen bara det regnar tillräckligt.

På Värmdös hemsida står att läsa att kommunen satsar på utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp, inventerar enskilda avlopp och ser över stationerna där båtlatriner kan tömmas. Det finns 85 pumpstationer på Värmdö och kapaciteten på avloppsledningarna är dimensionerade för att klara den befintliga mängden avlopp samt den extra volym som tillkommer vid nybyggnad, menar kommunen. Fel!

I vintras stod tankbilen och tömde det kommunala avloppet en bit bort, för det blev stopp i det, för dålig kapacitet helt enkelt. Och när det kommunala avloppet inte klarar av att ta hand om allt så "bräddar" man som det heter, vilket betyder att allt går ut orenat i Östersjön. Den åtgärd man har gjort är att dra ut avloppet längre ut i Torsbyfjärden från Ålstäket där bräddningen sker och hoppas på att skiten lägger sig där på botten och inte flyter i land. Där ska det ligga och förpesta vattnet.

Nuvarande kommunledning bryr sig inte om infrastruktur. Vägar och avlopp hör dit. De vill att här ska byggas hej vilt och just nu bebyggs hela stranden med nya bostäder. Svanenmärkta minsann. Vad hjälper det när avloppen svämmar över? Och den vackra vikens vatten är farligt för människor. Redan nu. 

Så är fint kan man bo enligt Länsförsäkringar på Värmdö.
Men bada går knappast.
För mycket kommunala föroreningar i vattnet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar