torsdag 6 juli 2017

RenoNorden sparkar sopåkare

UPPDATERAT
RenoNorden hämtar våra sopor, men har från början varit ett riktigt besvärligt företag. De kommer från Norge och hämtar sopor i Norden. Och de har varit billigast så därför anlitar kommuner dem. Men nu har de velat sänka sopgubbarnas löner med mellan 5-10 000 kronor. Sopgubbarnas löner ligger på 35 000 ungefär. RenoNorden bråkade med oss i ett par år för att vi skulle göra det ena eller det andra med vägen där vi bor. Det tog ett par år innan de begrep att vi inte har ansvar för den. Att det är kommunen som är deras uppdragsgivare och vi har som enda skyldighet att ställa soporna utanför tomtgränsen. Nu verkar RenoNorden ha överbelånat företaget och ska ta ut det på sopgubbarna istället. De sparkar ett 50-tal. 

Företaget var sura för att den väg som på kartan såg ut att gå över vår och grannens tomt inte fanns. De undrade om vi inte kunde dra vår soptunna till grannens väg istället. Nej, det kunde vi inte för vägen på kartan fanns ju inte i verkligheten. Till slut fick vi dem att begripa att vi inte ansvarade för vägarna i området. Vi ägde dem inte. Utan det gjorde samfälligheten som vi betalade till. Och att vi var kunder hos kommunen så om de ville klaga fick de göra detta hos sin uppdragsgivare kommunen.

RenoNorden blev börsnoterat i Norge, men aktien höll inte priset och företaget närmar sig nu konkurs. Småsparare blev lurade att satsa sina pengar från 2014. De tidigare ägarna sålde sina aktier så fort de fick, två månader efter introduktionen på norska börsen. RenoNorden var så billiga att de gick rejält back på sina kommunala uppdrag och de tvingades till nyemissioner för att få in nytt kapital. I mars i år tog de in 350 nya miljoner och de verkar redan vara slut. Ett recept på hur man kör ett företag i botten, rena Wall Street. 

Innan RenoNorden tog över sophämtningen där vi bor var det bara trevligt med de mer lokala företag som jobbade med detta. Vi hade god kontakt med gubbarna som hämtade och gav dem julgåvor också. Men sedan skulle kommunerna ha det billigaste av det billiga. Klart det inte fungerar i längden. I Norge har ett par kommuner redan sagt upp avtalen med RenoNorden.
17:08
Det var TV4 som först kom med uppgiften om att RenoNorden sparkar sopåkare, men nu säger VD att det är fel. RenoNorden säger att de ska skicka ut en pressrelease om saken. Vem ska man lita på? Knappast RenoNorden varför skulle en sopgubbe ljuga om att han är muntlig varslad om detta? 
17:41
RenoNorden har skickat ut följande pressmeddelande: "RenoNorden kommer nu föra ärendet till Arbetsdomstolen, vilket bland annat innebär att man kommer att driva en skadeståndsprocess samt påbörjar processen som kan innebära avsked om den olagliga strejken fortsätter. Vi har fått indikationer att miljöarbetarna och media tror att de redan nu har blivit avskedade, men det dementerar RenoNorden." 
7.7.2017
RenoNorden vill nu tvinga tillbaka sopåkarna till jobben nästa vecka och kräver 5 000 kronor från var och en av de som har strejkat. Företaget har vänt sig till Arbetsdomstolen för att få igenom detta. 
9.7.2017
Sophämtningen ska vara ikapp i Stockholm i kväll, säger RenoNorden. På onsdag är det vår tur att få sophämtning, som sker en gång i veckan på sommaren och varannan vecka på vintern. Vi får se om det funkar som det ska.
12.7.2017
På fredag ska ärendet med sopåkarna vara uppe i Arbetsdomstolen. Fortfarande strejkar arbetarna, men företaget vill tvinga dem tillbaka. 
11:55
Samtliga strejkande sopåkare har sagt upp sig nu på morgonen. Hur de än vände sig så ville företaget sänka deras löner. Sopbilen från RenoNorden var här på morgonen och tömde vår soptunna, så det fungerar på Värmdö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar