måndag 1 januari 2018

Det dödliga våldet år 2017

Vi har ungefär 20 000 poliser, som inte klarar av att utreda ens grova brott som handlar om dödligt våld. I EU är det vanligt med betydligt fler poliser. Vi borde ha 10 000 till i polisens tjänst för på den nivån ligger EU-länder vanligen. Brå ligger lågt i statistiken över det dödliga våldet för att allt inte rapporteras till dem eller för att deras experter räknar bort fall. De vill att brotten ska ha en avslutad förundersökning och dessa förundersökningar blir aldrig slutförda när ingen gärningsman hittas. Så var till exempel fallet under 2016 när inga fall av dödligt våld med skjutvapen klarades upp. Helt klart är dessa skjutna mördade. Och en del fall av mord/dråp ramlar ur statistiken för att de noteras som olyckor, fast det senare kan upptäckas att det var dödligt våld bakom. 

Under 2017 räknade polisen med att klara upp 30 procent av fallen av mord med skjutvapen. I Sverige sköts 40 personer till döds under 2017 fram till december. Människor är mördade, men rättvisa skipas aldrig. Och inte ens i statistiken över dödligt våld får de förekomma. Skandal!

I oktober utredde fortfarande 50 personer terrordådet på Drottninggatan i april. Tio personer behövs för ett mord eftersom det var fem som mördades där. Och en utredning tar månader. För 150 mord/dråp är omkring 1 500 poliser och andra anställda upptagna under flera månader i taget. Allvarligt! När Brå då räknar med mycket färre mord/dråp i statistiken blir antalet anställda för litet. Mycket allvarligt! För december 2017 ser morden, dråpen och det dödliga våldet ut som nedan: 

1. Knivmord Falun av man i 20-årsåldern.
2. Två personer hittade döda Södertälje Bårstabergen. Man plus kvinna, mord och självmord. 
3. Knivmord på Enskede Gårds gymnasium. Mahmoud Alizade 17 år mördad av 16-åring, inte främlingsfientliga motiv. 

4. Uddevalla mord, men brottsoffer 35 år ej hittad, fem personer häktade. 
5. Knivmord Göteborg man i 30-årsåldern, kom från Australien i somras, svensk flickvän.
6. Avliden kvinna i by i Kronobergs län. Hennes man 58 år anhållen för mord på hustrun 47 år. Senare frisläppt, men fortfarande misstänkt. 

7. Man i 30-årsåldern död grovt yttre våld, mord vid Nydalaskolan i Malmö. 
8. Man mördad, skjuten, i Kvibergsområdet Göteborg. 
9. Man i 20-årsåldern mördad, skjuten, i garage i Rinkeby. Känd av polisen sedan tidigare. 


Sammanlagt år 2017 har fler än 150 fallit offer för dödligt våld enligt min räkning. Siffran för hela året 2017 blir 152 mord/dråp. Helt klart är att det allvarliga grova våldet har stigit. Jag har räknat nu i två år och bägge åren ligger detta dödliga våld kring 150-160 och inte som den statistik som Brå räknar med mellan 70-110 fall av dödligt våld per år i Sverige. Dessa siffror verkar vara historia. 
6.3.2018
Här hittade jag ett mord till som inte betecknades som mord först. Det var en kvinna i Fisksätra som mördades i augusti förra året. Rättsläkaren kom fram till att det var mord. En 35-årig man är åtalad. Således blir morden/dråpen/det dödliga våldet 153 fall förra året. Enligt min räkning. Blir spännande att se hur många Brå kommer fram till. 
21.6.2018
När polismyndigheten räknade 2017 kom de fram till 43 skjutningar som mördade människor (läs män). 


Ovan endast de mord som utfördes med skjutvapen i Sverige.
Brå har räknat och SVT har räknat.
Faksimil från SVT.

Men polismyndigheten menar
att det var 43 mord med skjutvapen 2017.
Antal anställda poliser och tjänstemän hos polisen.
Faksimil från Noa. 
Här kan ni läsa om det dödliga våldet i november 2017. 
Här är morden/dråpen i oktober 2017.
Här är mord/dråp fram till och med september 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar