måndag 7 september 2020

Den svenska och norska flaggan brinner

 Någon har i Allahs namn eldat upp svenska och norska flaggan. Jaha. Vem bryr sig. Det finns inte mycket heligt i Sverige. Inga böcker är heliga så det går att sparka omkring koranen om man vill. Fast polisen kommer om det blir för stökigt. Självaste Uppsala domkyrka har visat de fotografier där Jesus var bög tillsammans med andra med stora penisar. Jaha. 

Kulturer är olika och mest olika lär Sverige vara någonstans i utkanten av alla länder. Men Norge vad har detta land gjort? Allt jag kommer att tänka på är Norgehistorier. Men de är väl inte riktigt rumsrena nu längre heller. Så tröttsamt med dessa inbillade motsättningar mellan människor för det är just vad det är. Allt finns i våra stackars huvuden som föreställningar om än det ena än det andra. För att människor blir indoktrinerade genom var de föds och i vilka sammanhang.

Har just avslutat min senaste bok, fast jag behöver nog skriva om den ett antal gånger, men den handlar om detta att jorden är en skola för oss. Och det gäller att lära sig något. Här får ni ett litet utdrag så att allt sätts in i ett perspektiv om vad som hänt under drygt hundra år i Sverige. 

"Hennes mormor och morfar bodde ute på en egen ö först. Detta var i Mälaren och där fanns det ett torp på 30 kvm och där fick de många barnen bo. De arrenderade av godsägaren. Det var först när de var en familj om sju barn, som de flyttade till ett nytt och dubbelt så stort torp på fastlandet och där föddes flickorna Rosa, Ebba och så Harriet, hennes mamma som blev det tionde och sista barnet. Då var hennes mormor redan 45 år. Hennes mormor var blind på ett öga för hon hade stuckit ut det med en sax, när hon var satt att klippa mattrasor som sexåring. Hon tillbringade ett par år på sjukhus för att få vård för detta. Tänk att barn fick ligga så länge på sjukhus då. Det var stor fattigdom i den tidens Sverige i slutet av 1800-talet och också när hennes mamma var liten. Men människorna fanns där när det inte gick att bota, med värme och omvårdnad. Hennes mamma hade märken, fåror på sina tänder som vuxen, för hon hade haft början till engelska sjukan. Hon var född i augusti och fick för lite sol för att kunna få tillräckligt med D-vitamin. Och det fanns inte något kosttillskott som gjorde att hennes tänder och skelett kunde utvecklas ordentligt. Men hennes mamma visste att sol var bra så den våren satte hon sin dotter vid husväggen i värmen och solskenet. Det var 1925, så länge sedan, men samtidigt bara en tanke bort."1 kommentar:

 1. Apropå det här med flaggor så förekom det i svensk TV för väldigt
  länge sedan en scen där någon torkade av fötterna på en amerikansk
  flagga, mitt under brinnande Vietnamkrig. Handlade om någon sorts
  kollektiv där man hade den som dörrmatta ...

  Då blev det verkligen en rejäl folkstorm, om jag minns rätt ...

  SvaraRadera